Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2013

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!!!


Τα «ρέστα» της παίζει η Αγκυρα, ώστε, εκμεταλλευόμενη το κλίμα που δημιουργεί η κρίση στην Κύπρο, να επιχειρήσει να ακυρώσει ή να καθυστερήσει τη δρομολογημένη πλέον εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ο κ. Νταβούτογλου μάλιστα έφτασε στο σημείο να απειλεί ότι εάν η Κύπρος επιμείνει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η διχοτόμηση, απειλώντας ουσιαστικά με διακοπή ή ανατροπή της βάσης των συνομιλιών.
Ενδεικτικό της σύγχυσης και της αδυναμίας αξιόπιστου χειρισμού της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια τριάντα ετών που η Τουρκία συζητά τη? διχοτόμηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου με συνεντεύξεις του σε τουρκικά ΜΜΕ γνωστοποίησε ότι μετά τον αιφνιδιασμό της τουρκικής ηγεσίας με την απόφαση της Κύπρου να εντάξει στο Ταμείο Αλληλεγγύης τους πόρους που θα προκύψουν από το φυσικό αέριο, έστειλε επιστολές στον ΟΗΕ, στον Δ. Αβραμόπουλο και στον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ (γνωστό υποστηρικτή των τουρκικών θέσεων). Επιστολή με την οποία πρακτικά ζητά να γίνουν δεκτοί από την Κύπρο και τη διεθνή κοινότητα οι όροι που η Αγκυρα θέτει για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Ο κ. Νταβούτογλου ουσιαστικά απαιτεί να γίνει δεκτή μία από τις τρεις επιλογές, τις οποίες παρουσιάζει:
Να ξεκινήσουν συνομιλίες και οι φυσικοί πόροι να ανήκουν στη νέα ενωμένη Κύπρο (σ.σ.: εφόσον φυσικά ανασταλεί μέχρι τη λύση η οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων).
Εάν υπάρχει ανάγκη για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, τότε στη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές να συστήσουν κοινή επιτροπή, που θα επιβλέπει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων και οι οικονομικοί πόροι που θα προκύψουν να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για τη χρηματοδότηση της λύσης (σ.σ.: εκτός των άλλων, αυτή η «επιλογή» σημαίνει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψευδοκράτος).
Εάν δεν γίνει ούτε αυτό και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» επιμείνει ότι οι φυσικοί πόροι τής ανήκουν, και επομένως ο Βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση λύσης των δύο κρατών.
Με την τελευταία αυτή πρότασή του ο κ. Νταβούτογλου, με πρωτοφανή για τα διεθνή δεδομένα τρόπο, επιχειρεί να υποχρεώσει μια κυρίαρχη χώρα να απέχει από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιλέξει τη διχοτόμηση της Κύπρου και την εγκατάλειψη των συνομιλιών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα επανέρχεται στις πάγιες θέσεις για σύγκλιση τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό (Τουρκίας, Ελλάδας, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων), παρακάμπτοντας έτσι το πλαίσιο του ΟΗΕ και υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Στην επιστολή Νταβούτογλου απάντησε χθες το βράδυ ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος καλεί για πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και προειδοποιεί ότι «κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ούτε να υπονοήσει τη διχοτόμηση».
Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά διακαιώματα στην περιοχή βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς εθιμικού δικαίου. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Αβραμόπουλος δηλώνει ότι μετά τη λύση όλοι οι πολίτες της Κύπρου θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού και απορρίπτει την πρόταση Νταβούτογλου για τετραμερή Διάσκεψη.
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
Γεώτρηση το καλοκαίρι, προπωλήσεις αερίου από το 2014
Σε πείσμα της Αγκυρας, πάντως, οι διαδικασίες για το φυσικό αέριο προχωρούν κανονικά στην Κύπρο και ο Χαράλαμπος Ελληνας, πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ (της κρατικής εταιρείας που ανέλαβε την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου), ανακοίνωσε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα γίνει το καλοκαίρι και από τις αρχές του 2014 η Κύπρος θα αρχίσει να προπωλεί φυσικό αέριο συνάπτοντας με υποψήφιους αγοραστές μακροχρόνια συμβόλαια.
Η τουρκική παρέμβαση, πάντως, αν και έχει προφανή στόχευση, δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που η Κύπρος είναι αποδυναμωμένη διπλωματικά και πολιτικά και ενώ κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις θέλουν να απεμπλέξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις από το Κυπριακό.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Τζαφέρ Τσαγκλαγιάν, ζήτησε χθες από την ΕΕ είτε να αναθεωρήσει είτε να ακυρώσει την Τελωνειακή Ενωση που έχει συνάψει με την Τουρκία (και η μη υπογραφή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου με την Κύπρο αποτελεί ένα από τα εμπόδια των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της) και άφησε ανοικτό το παράθυρο διαπραγμάτευσης για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Αντιδράσεις
Η Ρένα Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ώστε και οι δύο κοινότητες να απολαύσουν τα οφέλη.
Το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι η κρίση δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από την Τουρκία για την επαναφορά της στρατηγικής της διχοτόμησης. Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Νταβούτογλου.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-3-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ;
ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ:


AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΧΑΝ ΚΑΡΑΓΙΟΥΣΟΥΦ

ΕΙΠΕ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!!!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤH ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.