Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2013

ΆΓΚΥΡΑ: Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ


Η γειτονική Τουρκία παρακολουθεί με κομμένη ανάσα στην κυριολεξία την μετεξέλιξη της κυπριακής κρίσης. Οι Τούρκοι αναλυτές και οικονομολόγοι θέτουν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Στην πλειοψηφία τους, οι τουρκικές αναλύσεις τονίζουν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο προοίμιο μιας μεγάλης συστημικής κρίσης, η οποία ενδέχεται να λάβει νέες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες. Το συγκεκριμένο σημείο επισημάνει στο επίσημο πρακτορείο της Τουρκίας «Πρακτορείο Ανατολής», ο διεθνής φήμης οικονομολόγος Jim Rogers.


Από χθες το βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν με έκτακτα δελτία τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την κυπριακή οικονομική κρίση. Χθες το βράδυ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν και μετέδωσαν με μεγάλη έκπληξη το ηχηρό «όχι» της κυπριακής βουλής στο πακέτο «διάσωσης» της Ε.Ε. «Και τώρα τι; Ποια είναι η εναλλακτική οδός για την Λευκωσία;» Αυτό το ερώτημα απασχολεί σήμερα όλους τους κορυφαίους οικονομολόγους της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο Ανατολής», ο οικονομολόγος Rogers έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της κυπριακής και της ευρωπαϊκής οικονομίας: «Η απόφαση του Eurogroup θα έχει μακροπρόθεσμα domino effect για ολόκληρη την Ευρώπη. Όταν θα ξεσπάσει μια νέα οικονομική κρίση σε ένα άλλο μέρος της Ευρώπης, όλοι θα θυμούνται το παράδειγμα της Κύπρου», τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος προσθέτει: «Το όχι της κυπριακής βουλής δεν σημαίνει πολλά. Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Η Κύπρος βρίσκεται στο έλεος της ΔΝΤ και της Ε.Ε. Μετά από όσα συνέβηκαν, όλοι θα πρέπει να προβληματίζονται. Στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση, οι Ευρωπαίοι κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών θα αμφιβάλλουν για τις αποζημιώσεις τους». 

Ο κ. Rogers θεωρεί ανορθολογική την απόφαση της Παρασκευής και τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει στο στόχαστρο τα ρωσικά και τα ξένα (μη ευρωπαϊκά) συμφέροντα στην Κύπρο. «Η Ε.Ε. επέλεξε να κλέψει τα χρήματα των ξένων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Rogers, ο οποίος προσθέτει: «Η κυπριακή κυβέρνηση προβληματίζεται για τις τράπεζες και τον εαυτό της. Δεν προβληματίζεται για τους πολίτες της».

Ο κ. Rogers, ο οποίος προβλέπει την επιδείνωση της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας για τα επόμενα δέκα χρόνια αναφέρεται στο ενδεχόμενο της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Του Νίκου Στέλγια
http://www.kathimerini.com.cy/

ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: