Σάββατο, Μαρτίου 09, 2013

ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «ΜΗΤΕΡΑ» ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕ ΠΟΝΟ ΨΥΧΉΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Ο Δεκέμβρης του 2011 ήταν για την -ευκατάστατη οικονομικά- οικογένεια του Δημήτρη Γάκα ο πιο όμορφος μήνας, καθώς έπειτα από πολύχρονη αναμονή το όνειρό τους γινόταν πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας να υιοθετήσουν δίδυμα (αγόρι και κορίτσι) από το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».Η προφορική διαβεβαίωση που πήραν -όπως λένε- από τους υπευθύνους του Κέντρου ήταν ότι επρόκειτο για δύο παιδιά υγιέστατο το ένα και με ήσσονος σημασίας προβλήματα προσαρμοστικότητας το δεύτερο, που γρήγορα θα αποκαθίσταντο. Λειτουργώντας προληπτικά αποφάσισαν -βάζοντας χρήματα από την τσέπη τους- να εξεταστούν και τα δύο παιδιά από εξειδικευμένους γιατρούς, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας τους, καθώς θεωρούσαν ότι η ενημέρωση που είχαν από το Κέντρο Βρεφών ήταν ελλιπής. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα να τα επιστρέψουν με πόνο ψυχής ύστερα από ενάμιση μήνα στο «Μητέρα».


Σήμερα καταγγέλλουν το Κέντρο Βρεφών για σκόπιμη και πλημμελή ενημέρωση όσον αφορά την πραγματική κατάσταση της υγείας των παιδιών, γεγονός που οδήγησε στην εξαπάτησή τους. Ενα σύγχρονο Κέντρο Βρεφών είναι υποχρεωμένο, δηλώνουν με έκδηλη την οργή τους, να ενημερώνει ενδελεχώς τον κάθε ενδιαφερόμενο ανάδοχο παιδιών και να του παρέχει εγγράφως τον πλήρη ιατρικό φάκελο του κάθε παιδιού, έτσι ώστε να κρίνει εάν μπορεί και επιθυμεί να αναλάβει την υιοθεσία.

Κανένα στοιχείο

«Στην ενημέρωση που μας έγινε» δηλώνει στην «Ε» η Ευγενία Γάκα, «μας είπανε ότι το ένα παιδί είχε κάποια ανωριμότητα για την οποία έφταιγε το ίδρυμα, ενώ το άλλο ήταν καλά και θα χρειαζόταν απλώς εργοθεραπεία και λογοθεραπεία. Δεν μας δόθηκε κανένα στοιχείο για το φάκελό τους παρά μόνο μας έδειξαν ένα ανυπόγραφο χαρτί από το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", όπου γεννήθηκαν και νοσηλεύονταν. Επειδή πληροφορίες δεν είχαμε από το Κέντρο, όταν πήραμε τα παιδιά άρχισε ένας αγώνας εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς για να δούμε τι συμβαίνει (γενετιστή, αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοψυχίατρο). Κανείς από τους γιατρούς δεν ασπάστηκε τη γνώμη των υπευθύνων του "Μητέρα", ότι για τη νοητική υστέρηση του ενός παιδιού φταίει το ίδρυμα, αλλά όλοι μάς δήλωσαν ότι είχε σοβαρό νοητικό πρόβλημα λόγω της επιβάρυνσης από το ιστορικό της μητέρας του. Μάλιστα, όταν είχαμε πάρει τα παιδιά στο σπίτι μας, μας τηλεφώνησε ψυχολόγος του "Μητέρα" για να δει τι κάνουμε και τότε μας είπε ότι το ένα από τα δύο παιδιά θέλει πρώιμη παρέμβαση εκτός από ειδικές θεραπείες. Είναι ντροπή οι υπεύθυνοι του "Μητέρα" να κρατούν τα παιδιά εκεί και να μη δίνουν ακριβή στοιχεία για την υγεία τους στους ανάδοχους γονείς».

Ωστόσο η οικογένεια Γάκα επανήλθε στο ίδρυμα ζητώντας να αναλάβει την υιοθέτηση άλλων παιδιών, ωστόσο αυτό απερρίφθη, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω της ανυποληψίας -όπως έκρινε το ίδρυμα- των ανάδοχων γονέων. Το πρόβλημα με την έλλειψη πλήρους ενημέρωσης των ανάδοχων γονέων για την κατάσταση της υγείας των παιδιών θίγουν σε εκθέσεις ελέγχου και οι επιθεωρητές Υγείας, οι οποίοι έχουν κάνει επιτόπιους ελέγχους στο «Μητέρα» τα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως επισημαίνουν, δεν επαρκεί το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα 170 παιδιά που σήμερα φιλοξενούνται στο «Μητέρα» ούτε παρέχεται η απαιτούμενη και πλήρης ιατρική ενημέρωση των ανάδοχων οικογενειών, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες.

Τι λένε οι επιθεωρητές Υγείας
«Στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αναπηρίες (ψυχοκινητική καθυστέρηση, σύνδρομο Dawn, αυτισμός κ.λπ.) δεν παρέχεται η απαιτούμενη ιατρική κάλυψη, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και έλλειψης εκπαίδευσης-επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού.
Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις νέων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φιλοξενούμενων παιδιών στο Κέντρο. Για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης του Κέντρου με προσωπικό των παραπάνω ειδικοτήτων, είτε με απόσπαση είτε με μετακίνηση από άλλους φορείς (μονάδες υγείας ή μονάδες κοινωνικής φροντίδας)» αναφέρουν οι επιθεωρητές Υγείας.

Το 2012 το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» είχε δώσει για υιοθεσία 53 παιδιά, 20 για αναδοχή, ενώ 37 επέστρεψαν στη φυσική τους οικογένεια.

Τι απαντά το Κέντρο Βρεφών «Μητέρα»
Ο πρόεδρος του «Μητέρα», Δημήτρης Βεζυράκης, αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα βοηθούσε, εκτός των άλλων, στο να παρέχει και πλήρη φάκελο του ιατρικού «προφίλ» τού κάθε παιδιού σε ανάδοχους γονείς.
Τονίζει ωστόσο ότι τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές.

«Τα βρέφη που προστατεύονται από το ΚΠΠΑ "Μητέρα" στην πλειοψηφία τους έχουν επιβαρημένο κληρονομικό ιστορικό. Κατά δε την εισαγωγή τους συνοδεύονται από τις όποιες ιατρικές γνωματεύσεις των μαιευτηρίων. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά, που έχουν ανάγκη προστασίας μακριά από την οικογένειά τους, είναι ολοένα και περισσότερο παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με επιβάρυνση στο κληρονομικό ιστορικό, με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες . Ως εκ τούτου απαιτείται κι ανάλογη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό».
enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-3-2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΑΚΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΣΤΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΑΞΑΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ?ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΗΤΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΑΤΕ ΑΜΑΞΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΤΕ...ΟΥΣΤ.
DANAI

Ανώνυμος είπε...

Ντροπη, οχι στο ιδρυμα.. στο ζευγαρι που νομισαν πως πηγαν σε pet shop..
Αηδια!!!