Τρίτη, Μαρτίου 26, 2013

ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ BOSCH


Πλούσια συμπεράσματα για το ποιος κλείνει πραγματικά τα εργοστάσια, αλλά και τα αποτελέσματα της δράσης των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και του «κοινωνικού διαλόγου», βγαίνουν από την Γερμανία. Το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Νοϋκίρχεν κοντά στο Τσβίκαου και την απόλυση 214 εργατών σχεδιάζει η BOSCH.


Οι εργάτες του εργοστασίου είχαν δεχτεί από το 2005 να πληρώνονται με μειωμένους μισθούς έως και 20%, για να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μπορέσει να κάνει επενδύσεις.

Η εταιρεία δικαιολογεί το κλείσιμο με τον αυξημένο ανταγωνισμό στα σώματα θέρμανσης και ισχυρίζεται ότι οι θυσίες των εργαζόμενων τελικά δεν ήταν αρκετές για να εξοικονομηθούν τα ανάλογα ποσά.

Παράλληλα, η διεύθυνση της BOSCH ανακοίνωσε και στο εργοστάσιο Λόλλαρ στην Έσση απολύσεις 200 από τους 900 εργαζομένους. Αυτό το εργοστάσιο το αγόρασε η BOSCH από την εταιρεία BUDERUS το 2003. Με τη γνωστή εκβιαστική μέθοδο ζητάει από τους εργαζόμενους να διευρυνθεί η εργασία το Σάββατο, να αυξηθούν οι ώρες εργασίας ανά βάρδια από 8 σε 10 και να μειωθούν οι μισθοί με κατάργηση των εργασιών κατ‘ αποκοπή.

Ο πρόεδρος του εργοστασιακού συμβουλίου Βέρνερ Μπάστιαν δήλωσε: «Η εμπειρία από το Νοϋκίρχεν δείχνει ότι οι περιορισμοί μισθών είναι ο λάθος δρόμος».

Την Παρασκευή έγινε συνέλευση στο εργοστάσιο του Λόλλαρ και αποφασίστηκε να διοργανωθούν κινητοποιήσεις προκειμένου να υπάρξει κοινή συλλογική σύμβαση στο ύψος της κλαδικής σύμβασης για τους 4.000 εργαζόμενους της BOSCH Thermotechnik.

Η διεύθυνση του εργοστασίου στο Λόλλαρ προχώρησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης σε προβοκάτσια, δεν άφησε ένα λεωφορείο με 50 εργαζόμενους από το Νοϋκίρχεν, που ήρθαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους να μπει από την πύλη. Τότε 1.000 εργαζόμενοι του Λόλλαρ κατευθύνθηκαν στον φράκτη του εργοστασίου και συνέχισαν τη συνέλευση μαζί με τους συναδέλφους τους από το Νοϋκίρχεν.
902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: