Τρίτη, Μαρτίου 19, 2013

ΠΑΡΆΝΟΜΗ Η ΚΑΤΑΚΡΆΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΈΣΕΩΝ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΌ ΤΟ ΚΟΎΡΕΜΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ #CYPRUS


Τι εξηγεί στο newsit.com.cy, ο νομικός Χρίστος Κληρίδης 
-«Να καταψηφιστεί το κούρεμα» 
-«Θεωρητική η αποζημίωση από φυσικό αέριο»
-«Χωρίς αντίκρυσα οι μετοχές» 
Η ετσιθελική επιβολή τέλους, προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και ως εκ τούτου είναι παράνομη, τονίζει ο έγκριτος νομικός Χρίστος Κληρίδης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι για χάρη της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα πρέπει να καταστραφεί ολόκληρη η Κύπρος.
Μιλώντας στο newsit.com.cy, ο κ. Κληρίδης χαρακτηρίζει ληστρική την επιβολή τέλους στις καταθέσεις και εξηγεί ότι καμία κατακράτηση τέλους από κανένα λογαριασμό δεν μπορεί να γίνει ενόσω δεν εγκρίνεται το νομοσχέδιο από τη Βουλή.
Ο Συνεργατισμός, έχει προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν, στην ανάληψη καταθέσεων, μέχρι 700 ευρώ την ημέρα, ενώ κούρεμα η όχι, μελετάται επιβολή πλαφόν με το  άνοιγμα των τραπεζών μέχρι 10.000 ευρώ.
Περαιτέρω όπως εξήγησε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή "Ενημέρωση τώρα" ο Έφορος Εποπτείας Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Κωνσταντίνος Λύρας, υπάρχει καταρχήν απόφαση για έκδοση ειδικών μεοτχών απο τον συνεργατισμό, με συγκεκριμένη απόφση, η οποία θα αποφέρει στους καταθέτες ισοδύναμο επιτόκιο με την απώλεια του τόκου που θα υποστούν απο το κούρεμα.

Το Eurogroup, έπεσε έξω στους υπολογισμούς του, διότι ανάμενε ότι η Βουλή θα ενέκρινε το νομοσχέδιο στο διάστημα της τριήμερης αργίας, ούτως ώστε σήμερα να άνοιγαν κανονικά οι τράπεζες και να επιβαλλόταν το ανάλογο κούρεμα στις καταθέσεις. 


Μετά την εξέλιξη αυτή, εξηγεί ο κ. Κληρίδης «χωρίς έγκριση από τη Βουλή δεν έχει ισχύ κανένα κούρεμα, άλλωστε για αυτό αποφασίστηκε να παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές μέχρι να αποφασίσει η Βουλή για την τύχη του νομοσχεδίου». 

Παράνομο το κούρεμα
Ακολούθως εξηγεί γιατί είναι παράνομο του κούρεμα επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχήν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση, διότι όταν δημεύεις περιουσιακό στοιχείο, ακίνητη ή κινητή ιδιοκτησία, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η οποία γίνεται υπό την κάλυψη του τέλους, ενώ στην πραγματικότητα δημεύεται ένα κομμάτι των καταθέσεων είναι παράνομο».

Ο κ. Κληρίδης διευκρινίζει επίσης ότι «μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να γίνει έναντι εύλογης, άμεσης και έγκαιρης αποζημίωσης, γι’ αυτό επιχειρείται από την κυβέρνηση να ρίξει μέσα στις μετοχές των τραπεζών και τα έσοδα του φυσικού αερίου».

Ωστόσο σημειώνει «οι μετοχές των τραπεζών δεν έχουν καμία αξία ακόμη και αν ανακεφαλαιοποιηθούν, η αξία των μετοχών πάλι, θα είναι χαμηλή δεν θα μπορεί να αντιστοιχηθεί με την αξία του 10% τέλους. Τα έσοδα από την άλλη του φυσικού αερίου,  είναι ένα  πολύ θεωρητικό και απομακρυσμένο ενδεχόμενο, άρα και τα δύο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως άμεση και έγκαιρη αποζημίωση».

Χωρίς αντίκρυσα χαρακτήρισε και την εξαγγελία του Συνεργατισμού για αποζημίωση μέσω έκδοσης ειδικών μετοχών η οποία θα αποδόσει στους καταθέτες, ισοδύναμη με την απώλεια του τόκο, δηλαδή με το επιτόκιο του κουρέματος.
«Οι μετοχές δεν θα έχουν καμία αξία διότι είναι καταχρεωμένος και ο Συνεργατισμός» τονίζει.

Να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση η Λαϊκή.

Ο κ. Κληρίδης χωρίς περιστροφές, τάσσεται, υπέρ της ελεγχόμενης πτώχευσης της Λαϊκής Τράπεζας, της καταψήφισης του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων και εισηγείται την έξοδο από την κρίση με μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν από την ίδια την κυβέρνηση.

«Δεν μπορεί να θυσιαστεί η ολόκληρη Κύπρος για χάρη της Λαϊκής, γι’ αυτό να τεθεί υπό αυστηρή και ελεγχόμενη εκκαθάριση, αφού διασφαλιστεί με έγκυρο τρόπο, ότι θα εισπραχθούν αυτά που οφείλουν οι χρεώστες της, να γίνουν εκποιήσεις των ακινήτων της, να πουλήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία και σταδιακή μείωση του προσωπικού».

Αν στην πορεία αποδειχθεί ότι είναι διαχείριση η τράπεζα τότε να την κρατήσουν ειδάλλως να οδηγηθεί σε πτώχευση. 
«Γιατί να πτωχεύσει Κύπρος για χάρη της Λαϊκής», διερωτάται σημειώνοντας ότι, «αν εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταστράφηκε ο τόπος».

Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της 
Στη συνέχεια παραθέτει ενδεικτικά κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς τη συμβολή του Eurogroup, εάν επιμένει στο κούρεμα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι, όπως είπε, η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, η περαιτέρω μείωση της κρατικής μηχανής, η εκποίηση κυβερνητικής περιουσίας, η έκδοση κρατικού ομολόγου, το οποίο θα διατεθεί στο εσωτερικό με κρατική εγγύηση και μια σειρά άλλων μέτρων που θα μπορούσαν να είχαν γίνει πριν αρκετούς μήνες, καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου 
http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=110350&catid=13
ΠΡΕΖΑ TV
19-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: