Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2013

ΆΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΛΕΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ


«Άδικο, ερασιτεχνικό κι επικίνδυνο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το μέτρο της επιβολής δασμού στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


Ο Πεσκόφ ενημέρωσε πως ο Βλ.Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας στην οποία εξετάστηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη δανειακή σύμβαση που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους της Κύπρου.

«Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον δασμολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπρο, ο Βλ.Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, ερασιτεχνική κι επικίνδυνη» είπε ο Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ δήλωσε πως η δασμολόγηση στην Κύπρο θα ήταν δίκαιη εάν εφαρμοζόταν μόνον στα επιτόκια των καταθέσεων.

Οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται λίγα 24ωρα πριν τη μετάβαση στη Μόσχα του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλη Σαρρή για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο των επαφών  θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Πηγή της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε την Δευτέρα στο Reuters ότι η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου ή εάν θα συμπεριλάβει και Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Προς ώρας δεν έχει υπάρξει απόφαση» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η τοποθέτηση Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να «διορθώσες» τις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση που ισχύσει το «κούρεμα» στις καταθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιντεφ.

«Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: