Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2013

ΤΑ «ΑΝΑΒΟΛΙΚΆ» ΤΗΣ PROTON ΣΚΟΤΏΝΟΥΝ ΤΗΝ ALAPIS


Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Τι καταγγέλλουν στην «Κ.Ε.» οι 293 εργαζόμενοι στη φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσό, που σήμερα αργοπεθαίνει στη σκιά του σκανδάλου Λαυρεντιάδη, παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην αγορά...
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από τον Δεκέμβριο του 2012 βρίσκεται στη φυλακή για το σκάνδαλο της Proton. Ο φαρμακευτικός κολοσσός «Alapis» που ίδρυσε έχει επίσης καταρρεύσει. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η αξία της άλλοτε κραταιάς εταιρείας εκτιμήθηκε στα 35 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, όταν λείπουν από την αγορά αρκετά φάρμακα, ενώ σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό παραμένουν αναξιοποίητα.


Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που παρέδωσαν οι εκπρόσωποι του ομίλου Λαυρεντιάδη στο δικαστήριο για υπαγωγή σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης (και αναφέρονται σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή), ο όμιλος «Alapis» παρήγαγε φάρμακα που χαρακτηρίζονται υψίστης σημασίας: καρδιολογικά, διαβητολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, αντικαρκινικά, ανοσοποιητικά, αιματολογικά, παιδιατρικά, νοσοκομειακά κ.ά. Περιλαμβάνει 14 εταιρείες και εργοστάσια παραγωγής. Απασχολούσε περισσότερους από 3.500 εργαζομένους.

Το 2009 η «Alapis» ήταν πρώτη στην κατάταξη του τζίρου, με πωλήσεις της τάξης των 480 εκατ. ευρώ και κέρδη 82 εκατ. ευρώ (περιθώριο καθαρού κέρδους 17%). Το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφάνισε ζημιές 22,2 εκατ. ευρώ στα καθαρά αποτελέσματα. Από το καλοκαίρι του 2012 (μετά τις αποκαλύψεις για τον Λαυρεντιάδη) η εταιρεία σταμάτησε να πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους. Οι οφειλές προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 1.231.485.650 ευρώ.

Μαζικές απολύσεις

Στον όμιλο έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Ιούλιος 2007 και Αύγουστος 2009), συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Το πρώτο σχέδιο εξυγίανσης (Ιανουάριος-Μάρτιος 2012) κατέληξε σε μαζικές απολύσεις το μήνα Ιούλιο. Περισσότεροι από 220 εργαζόμενοι «δέχθηκαν» να απολυθούν, παίρνοντας τις αποζημιώσεις τους σε μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο και υπογράφοντας ιδιωτικά συμφωνητικά, που ανέφεραν ότι δεν έχουν απαιτήσεις. Ομως η εξόφληση των αποζημιώσεων δεν ολοκληρώθηκε.

Μετά τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, η εταιρεία ανακοίνωσε κι άλλες απολύσεις, το 5% ανά μήνα, όπως ορίζει ο νόμος. Από τότε συσσωρεύονται μισθοί και δώρα να μπει ενώ η εταιρεία που βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 106 για να μπει σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης.

Ενας αριθμός εργαζομένων, που έχουν απομείνει, βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ενώ στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Κρυονέρι δεν υπάρχει πλέον παραγωγή, ούτε αντικείμενο εργασίας. Παράλληλα, έκλεισαν και οι μεγάλες φαρμακαποθήκες που ανήκαν στον όμιλο «Alapis» (Μαρινόπουλος, ΗΠΕΙ-ΡΟΦΑΡΜ, Γιάννενα κ.ά.). Από τους 3.500 εργαζομένους έχουν απομείνει περίπου 700.

Κάπως σαν Κοσκωτάς

Ο γιος του μικρού επιχειρηματία από το Αιγάλεω θύμισε σε πολλούς την εικόνα του Κοσκωτά: ξένοι κολοσσοί, εκδοτικά συμφέροντα και ισχυρά πολιτικά πρόσωπα στάθηκαν δίπλα του και τον στήριζαν σε κάθε του βήμα. Μεταφέρουμε στοιχεία από τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος και των ανακριτικών αρχών:

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κληρονόμησε από τον πατέρα του μια εταιρεία διανομής χημικών, τη «Νεοχημική», η οποία εισάγεται το 2003 στο Χρηματιστήριο και εμφανίζει απρόσμενες επενδύσεις. Το 2007 η μετοχή της ανέβηκε κατά 1.400%.

Ο αμερικανικός κολοσσός Carlyle δείχνει ενδιαφέρον. Το 2008 η εταιρεία πουλιέται 749 εκατομμύρια ενώ η αξία της έχει υπολογισθεί σε 70. Η εταιρεία εμφανίζει ζημιές και επιστρέφει στα χέρια του Λαυρεντιάδη. Με τα λεφτά αυτά ο Λ. Λαυρεντιάδης στήνει τη φαρμακευτική «Alapis». Κάθε χρόνο προχωρεί σε εξαγορές άλλων εταιρειών. Η «Alapis» μετατρέπεται στη μεγαλύτερη φαρμακευτική βιομηχανία.

Ο Λαυρεντιάδης αγοράζει επίσης μετοχές της OMEGA ΒΑΝΚ για να μπει στον τραπεζικό τομέα. Μέλη του δ.σ. της τράπεζας ήταν ο Νίκος Παπανδρέου και ο Ν. Μπακατσέλος, ξάδελφος της συζύγου του Ευ. Βενιζέλου. Στη συνέχεια αποχωρεί και αγοράζει την PROTON ΒΑΝΚ. Οι δύο τράπεζες συγχωνεύονται και ο Λαυρεντιάδης αγοράζει τις μετοχές του Μ. Σάλα στην OMEGA.

Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, δύο χρόνια αργότερα, η Τράπεζα PROTON χρησιμοποιείται από τον Λαυρεντιάδη για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του (το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ).

Μαρτυρίες

Οι εκπρόσωποι των 293 εργαζομένων στον όμιλο «Alapis» του Λ. Λαυρεντιάδη, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, μίλησαν στην «Κ.Ε.» για την κατάσταση στην οποία περιήλθε ο όμιλος και ασφαλώς οι ίδιοι. Συναντήσαμε την πρόεδρο του σωματείου, Αναστασία Δέδε, τη γεν. γραμματέα, Μίνα Αγγελοπούλου και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κούκο. Σύμφωνα με όσα μας είπαν:

«Ο όμιλος δημιουργήθηκε με την εξαγορά της εταιρείας "ΓΕΡΟ-ΛΥΜΑΤΟΣ", που ήταν ήδη καταξιωμένη και στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες εταιρείες. Το 2010 απασχολούσε περίπου 3.500 άτομα. Ακολούθησε η εξαγορά της PRO-ΤΟΝ, μέσω της οποίας δανειοδοτούσε τις εταιρείες.

»Για να δημιουργήσει την "Alapis" δανείσθηκε από ελληνικές και ξένες τράπεζες 1,2 δισ. Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (δύο φορές) στην "Alapis", κέρδισε άλλο ένα δισεκατομμύριο. Αυτά τα χρήματα δεν διοχετεύτηκαν στον όμιλο. Υποθέτουμε ότι τα κράτησε ο ίδιος. Σήμερα, στην ιδιοκτησία του ομίλου εμφανίζονται οικόπεδα στον Αστακό και τη Γλυφάδα και το εργοστάσιο στην Παλλήνη. Η αξία «Alapis», για την υπαγωγή της στο αρ. 106 εκτιμήθηκε μόλις 35 εκατομμύρια.

»Ο όμιλος παρήγαγε πρότυπα φάρμακα, που ζητάει η αγορά. Οπως το ψυχοφάρμακο "Σαροτέν" το οποίο δεν έχει αντίγραφο. Οι άρτιες εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες, όπως και η οργανωμένη παραγωγή και διανομή γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό».

Στο φάρμακο

«Από το 2010, ο Λ. Λαυρεντιάδης διέσπασε τις εταιρείες σε έξι και επικεντρώθηκε στο φάρμακο. Τότε απομόνωσε τις εταιρείες παραγωγής καλλυντικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, καταναλωτικών προϊόντων για φαρμακαποθήκες και σουπερμάρκετ και το τμήμα ανάπτυξης.

»Τον Νοέμβριο του 2012 ακολούθησαν οι ομαδικές απολύσεις, ο όμιλος απασχολούσε πλέον 1.300 άτομα. Ταυτόχρονα διακόπηκε η καταβολή μισθοδοσίας, ο Λαυρεντιάδης δεν πλήρωνε τους προμηθευτές, τα χρέη συσσωρεύονταν και ξεκίνησε η απαξίωση των εταιρειών. Παράλληλα, άλλαζε κάθε τρίμηνο τον διευθύνονται σύμβουλο. Τελευταίος ήταν ο Πάτροκλος Ρωσιάδης, ετών 88.

»Ο Λ. Λαυρεντιάδης ιδρύει παράλληλα τις εταιρείες "Latemar Ltd" με έδρα το Λονδίνο (η οποία προφανώς ήταν βιτρίνα διότι εκτός μιας διεύθυνσης δεν εμφανίζει άλλα στοιχεία), την "Ιντερκέμ" και τα λιπάσματα "Καβάλας". Από το καλοκαίρι του 2012 η "Νεοχημική" τελεί υπό εκκαθάριση, όπως και η "Alapis", το ίδιο και η Ιντερκέμ.

»Περίπου 800 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν από την PROTON. Τα 600 από τα 1,2 δισ. αναγνωρίσθηκαν ως χρέη των τραπεζών και θα επιστρέψουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης. Παράλληλα, το Δημόσιο χρειάζεται φθηνό, γενόσημο φάρμακο, το οποίο εμείς παράγουμε. Δηλαδή τα χρήματα επιστρέφουν στις τράπεζες, αλλά η επιχείρηση δεν σώζεται», καταλήγει η πρόεδρος των εργαζομένων.
enet.gr
 ΠΡΕΖΑ TV
11-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: