Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

ΣΤΟ 12% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΗΝΟΪΣΠΑΝΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΚΟΡ


Οι Ιβηρες πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής τo Φεβρουάριο, την ώρα που η ελληνική ανεργία έχει εμφανίσει σημάδια σταθεροποίησης από τον Δεκέμβριο, τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία.
Μόλις 0,1% χωρίζει Ελλάδα και Ισπανία στις υψηλότερες «επιδόσεις» των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της ανεργίας, δείχνουν τα νέα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη για το Φεβρουάριο.

Η χώρα μας είναι σταθερά στην πρώτη θέση στις σχετικές λίστες με 26,4%, αλλά με στοιχεία Δεκεμβρίου, καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ. καθυστερεί την ανακοίνωση των εθνικών στοιχείων. Η επίδοση αυτή ωστόσο ίσως σηματοδοτεί την ανακοπή της ανοδικής τάσης, καθώς για πρώτη φορά μετά από 4,5 και πλέον χρόνια υπήρξε οριακή έστω μείωση. Αντίθετα, η Ισπανία συνεχίζει την... ανηφόρα και πλέον έφτασε το 26,3%, διεκδικώντας την «μαύρη» πρωτιά στην Ευρωζώνη.
Στην τρίτη θέση αλλά... εκτός συναγωνισμού ακολουθεί η Πορτογαλία με 17,5%, ενώ η μνημονιακή Ιρλανδία είναι μόλις στην έκτη θέση με 14,2% και η Κύπρος στην έβδομη με 14%. Στον αντίποδα, οι Αυστριακοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας μόλις στο 4,8% του πληθυσμού, οι Γερμανοί στο 5,4% και οι Ολλανδοί στο 6,2%.
Στο σύνολο των 17 χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα στην ΕΕ εκτιμάται ότι το δεύτερο μήνα του 2012 υπήρχαν πάνω από 19 εκατ. πολίτες χωρίς δουλειά, ενώ στο σύνολο της ΕΕ των 27 μελών ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τα 26,3 εκατ. πολίτες. Σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο έχουν χαθεί 1,8 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη. Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε στο 12% και στην ΕΕ αυξήθηκε οριακά σε 10,9%, από 10,8% τον Ιανουάριο.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: