Τρίτη, Απριλίου 02, 2013

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 3% ΤΟ 2014 ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ-Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ


Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις ετοιμάστηκε το τελικό προσχέδιο του κυπριακού μνημονίου, το οποίο κατέχει ο «Π», και αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών μεταξύ Κύπρου και τρόικας. Σε αυτό υπάρχει ξεκάθαρη πρόνοια ότι από το 2014 θα επιβληθεί νέα γενική μείωση στις απολαβές των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα της τάξης του 3%.


Το τελευταίο κείμενο, όπως αναμενόταν, είναι πιο λεπτομερές, αλλά δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί εκ νέου ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αναμένεται τα επόμενα λίγα 24ωρα. Αν και δεν επιβάλλει ξεκάθαρα τις ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρεται ονομαστικά σε CYTA, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, με το λεκτικό να αυξάνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και πώλησης των οργανισμών ή υπηρεσιών που παρέχουν. Ζητείται το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η αλλαγή των διαδικασιών για άμεση έκδοση τίτλων και αδειών από το κράτος, όπως και η επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης των ενυπόθηκων ακινήτων.

Αυτό όμως που τονίζεται και στην εισαγωγή του κειμένου είναι οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι. Οι οποιεσδήποτε αποκλίσεις συνεπάγονται τη λήψη διορθωτικών μέτρων (είτε αυξήσεις φόρων, είτε μειώσεις δαπανών). Αυτό δεν θα αποτελούσε ένα νέο μνημόνιο, αλλά εφαρμογή των δεσμεύσεων του πρώτου.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του "Π"


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: