Δευτέρα, Απριλίου 08, 2013

ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Μπορεί το σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων να προκαλεί τριβές μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναταράξεις στον άξονα Μαξίμου - ΔΗΜΑΡ, ωστόσο οι συνομιλίες με την τρόικα για το ζήτημα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο βρίσκονται σε καλό στάδιο και η συμφωνία είναι θέμα χρόνου.


Όπως όλα δείχνουν, περίπου 2.000 επίορκοι θα απομακρυνθούν έως τον Ιούνιο, ενώ έως τα τέλη του 2013 θα απομακρυνθούν ακόμη 5.000 υπάλληλοι με βαριά πειθαρχικά παραπτώματα. Πέραν αυτών των ειδικών κατηγοριών, αντιμέτωποι με την έξοδο από το Δημόσιο θα βρεθούν επιπλέον 20.000 υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η τρόικα αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τα κενά που θα προκληθούν από την απομάκρυνση των 2.000 επίορκων υπαλλήλων σε κρίσιμες υπηρεσίες -ιδίως σε εφορίες, πολεοδομίες και στον χώρο της Υγείας.

Οι θέσεις αυτές, κατά τις ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να καλυφθούν από μετακινήσεις προσωπικού από άλλους φορείς και για την αποτελεσματική λειτουργία τους κρίνεται σκόπιμο -όπως φαίνεται να αποδέχεται και η τρόικα- να γίνουν προσλήψεις νέων επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ. 

Για την άμεση κάλυψη αυτών των θέσεων υπάρχει συμφωνία των άλλων δύο εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ προβλέπεται ότι θα ισχύσει η αναλογία 1:1 και θα παρακαμφθεί η γενική αναλογία 1:5 που ισχύει για τις προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την απομάκρυνση το αργότερο έως τον Ιούνιο περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων, που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις. Για να ξεπεραστούν τυχόν νομικά ζητήματα, αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρις ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους – εν ολίγους, θα διαγραφούν από τις καταστάσεις μισθοδοσίας. 

Έως τα τέλη του 2013 αναμένεται να απομακρυνθούν άλλοι 5.000 υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, είναι άφαντοι από την υπηρεσία τους, έχουν προσκομίσει πλαστά ή ψευδή πιστοποιητικά για τα προσόντα τους κ.λπ.

Αλλωστε, έως τα τέλη του 2014 άλλες 20.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Από αυτούς, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι περίπου 8.000 θα βρεθούν τελικώς εκτός Δημοσίου. 

Πρόκειται για οριζόντιες απολύσεις, λέει το υπουργείο

Πάντως, σε αδυναμία να αξιολογηθούν και να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα 20.000 υπάλληλοι κατά τη διάρκεια του 2014 αναφέρονταν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Αντιθέτως, για την υλοποίηση μιας τέτοιας δέσμευσης, βάσει και των απαιτήσεων της τρόικας, παραπέμπουν σε νέες οριζόντιες απολύσεις για τις οποίες -όπως σημειώνουν- θα χρειαστεί να περάσει ρύθμιση από τη Βουλή.

«Αν αποφασιστεί, θα πρέπει να είναι πολιτική απόφαση και όχι ενός υπουργείου», σχολίαζαν και προσέθεταν με νόημα ότι ο κ. Μανιτάκης ούτως ή άλλως δεν ψηφίζει. Από πλευράς υπουργείου, υπεραμύνονταν του σχεδίου κινητικότητας, το οποίο θα οδηγούσε το επόμενο έτος σε έξοδο από το Δημόσιο μόνον ακατάλληλους και μη αποδοτικούς υπαλλήλους.

Όσον αφορά την απομάκρυνση περίπου 2.000 επιόρκων έως τον Ιούνιο, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα, η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχει ρητή δέσμευση, καθώς ορισμένες αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων μπορεί να είναι αθωωτικές και τελικώς να μην πιάσουν τον αριθμό εντός του χρονοδιαγράμματος.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: