Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ ΚΡΑΤΑ Ο ΚΑΠΡΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ


Αποστάσεις από τις βίαιες διαδηλώσεις, που σημειώθηκαν στο Καράκας μετά την επίσημη ανακήρυξη της νίκης του Νικολά Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας και που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό επτά ανθρώπων, κρατά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.


Μάλιστα, ο Καπρίλες ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, διαδήλωση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε σχέδια να «διεισδύσει» σε αυτή, να δημιουργήσει προβλήματα και στη συνέχεια να κατηγορήσει τον ίδιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κεντρικά γραφεία της αντιπολίτευσης στο Καράκας δήλωσε: «Όλοι όσοι είναι εδώ, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε ένα διάλογο, έτσι ώστε αυτή η κρίση να επιλυθεί τις επόμενες ώρες» και επανέλαβε το αίτημά του για επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μιράντα κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση ότι είναι «πίσω από τα επεισόδια βίας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

«Δεν έχω ακούσει τις τελευταίες ώρες από τον Μαδούρο μια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (...), ένα σχέδιο για να βγούμε από αυτή την κρίση» δήλωσε ο Καπρίλες, ο οποίος αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη του αντιπάλου του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκλεγμένος πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής με λιγότερο από 300.000 ψήφους διαφορά, είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης που είχε εξαγγείλει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. 

«Είναι σχεδιασμένη για αύριο (Τετάρτη) διαδήλωση στο κέντρο του Καράκας, δεν θα την επιτρέψουμε, δεν θα πάρετε στο κέντρο του Καράκας για να το καλύψετε με αίμα και θάνατο» είπε ο Μαδούρο.

Περίπου 135 άτομα συνελήφθησαν και πάνω από 60 τραυματίστηκαν κατά τις βίαιες δηλώσεις που έγιναν τη Δευτέρα στο Καράκας.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην περιοχή της πρωτεύουσας και την επαρχία όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, καίγοντας ελαστικά, συγκρουόμενοι σε ορισμένες περιπτώσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Καπρίλες ζητά επανακαταμέτρηση υποστηρίζοντας ότι επικράτησε σε ψήφους και καταγγέλλοντας σωρεία παραβάσεων. Αν και αρχικά ο Μαδούρο δεν ήταν εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο, η εκλογική επιτροπή το απέκλεισε και ο ίδιος ανακηρύχθηκε επισήμως νικητής παρά τις αντιδράσεις.

Ο Μαδούρο καλεί τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση την Παρασκευή, ημέρα της ορκωμοσίας του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: