Τετάρτη, Απριλίου 17, 2013

ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Σήμα κινδύνου, για την καθυστέρηση που παρατηρείται με την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με αφορμή σχετική επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Γιόχανς Χαν προς την κυβέρνηση.Ο κοινοτικός επίτροπος στην επιστολή του επισημαίνει ότι η χώρα μας κινδυνεύει από τη μία πλευρά να χάσει κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων και από την άλλη να της επιβληθούν πρόστιμα για τη μη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ).

Ο κ. Χαν κάνει λόγο για έλλειψη συντονισμού, διάχυση αρμοδιοτήτων και έλλειψη πολιτικής βούλησης για ανάληψη δράσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων χωματερών και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για νέα έργα υποδομών, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διοικητική ικανότητα και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Γ. Σγουρός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, τόνισε ότι όσα αναφέρονται στην επιστολή του Γ. Χαν έχουν τεθεί στην κυβέρνηση προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος προκήρυξε διαγωνισμούς για την κατασκευή 4 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για την αποκατάσταση 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά.
Παράλληλα ο Γ. Σγουρός ανακοίνωσε ότι χθες ξεκίνησε η μεταφορά απορριμμάτων από τον Δήμο Ερμιονίδας Πελοποννήσου κατ' εφαρμογή της ΚΥΑ που εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς απορριμμάτων και από τον Δήμο Τρίπολης μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.
Ζητά ελέγχους
Με στόχο να αποτραπεί η είσοδος στον ΧΥΤΑ Φυλής ακατάλληλων προς εναπόθεση στερεών αποβλήτων, ο περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, τόσο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στον ΧΥΤΑ, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: