Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ


Υποτονική καταγράφεται η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης και παρόλο που τα περισσότερα προϊόντα πωλούνται αρκετά φθηνότερα, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πάντως, από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκύπτει ότι έμποροι, κρεοπώλες, αρτοποιοί και μανάβηδες, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού όπως μας επεσήμαναν, κάποιοι καταναλωτές βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι λίγο πριν το Πάσχα, οι τιμές στα προϊόντα θα πέσουν ακόμα περισσότερο.
Στο μεταξύ, ουρές σχηματίζονται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπου οι καταναλωτές, κρατώντας ανά χείρας κουπόνια, περιμένουν μέχρι και δύο ώρες τη σειρά τους προκειμένου να τυγχάνουν έκπτωσης, ακόμα και 10%.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι η κίνηση είναι ιδιαίτερα υποτονική, επεσήμανε ότι οι τιμές στα πασχαλινά είδη είναι φέτος μειωμένες 20% και στους 780 φούρνους του Νομού Θεσσαλονίκης.“Πολλοί καταναλωτές ζυμώνουν ψωμί στα σπίτια τους, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να κάνουν πιο μαζικά από ποτέ και τα τσουρέκια”, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “το φετινό πασχαλινό τραπέζι, όλα δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και εξοπλισμένο με τα άκρως απαραίτητα”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης, μιλώντας για τις περιορισμένες αγορές του καταναλωτικού κοινού, επεσήμανε “είμαστε λίγες μέρες πριν το Πάσχα και η περίοδος δεν θυμίζει σε τίποτα γιορτές, αφού ούτε και το αντίδωρο των 200 ευρώ δεν κατατίθεται σε καμιά κοινωνική τάξη”. Οπως μας τόνισε, οι αγορές που γίνονται έχουν πλέον τη χροιά της υποχρέωσης, και ενώ παλαιότερα νονοί, γονείς και συγγενείς αγόραζαν με την “ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, σήμερα όλα κανονίζονται σαν δουλειά και με χαμηλό budget”.
Μειωμένες ως και 20% καταγράφονται οι τιμές των αμνοεριφίων, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καλοχριστιανάκης, οι καταναλωτές δυστυχώς “δεν επιλέγουν την ποιότητα του κρεοπωλείου της γειτονιάς τους” και συρρέουν “στις πολυεθνικές που πωλούν άϋλους τίτλους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Οπως μας εξήγησε, οι “υποτιθέμενες προσφορές είναι κράχτης για να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, το οποίο χάνοντας χρόνο φεύγει με άδεια χέρια και έρχεται στα κρεοπωλεία όπου μας παρακαλεί να βρούμε έστω και ένα κιλό”. Στην αγορά τα αμονερίφια εισαγωγής πωλούνται από 6,30 ευρώ/κιλό έως και 6,50 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή στα ντόπια ξεκινά απο 6,50 ευρώ/κιλό και φθάνει έως και 8,90 ευρώ/κιλό.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλοχριστιανάκης κατήγγειλε την πρακτική των κτηνοτρόφων, οι οποίοι όπως τόνισε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είναι “φίλοι μας”¨και μόνο την περίοδο του Πάσχα “τα τσουγκρίζουμε”, αφού όπως ισχυρίστηκε με κίνδυνο τη δημόσια υγεία, εμπορεύονται μόνοι τους τα προϊόντα τους.
Αναφορικά με τις τιμές στα λαχανικά, από την έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ προκύπτει ότι καταγράφεται οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια και τα κολοκύθια να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση, 30,91% (0,38 τεμάχιο) και 39,45% (1,23/κιλό) αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα, αυξήσεις παρατηρούνται στις πατάτες (+63,33% στα 0,98 ευρώ/κιλό) και στις ντομάτες (+53,04%, στα 1,76 ευρώ/κιλό). Τα πατζάρια πωλούνται προς 0,88 ευρώ/κιλό (-20%), τα μαρούλια (0,91 ευρώ/ τεμάχιο (-9,43%), τα μήλα 1,33 ευρώ/κιλό (+4,72%) και τα πορτοκάλια (0,68 ευρώ/κιλό (+21,43%).
ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: