Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ… ΣΥΓΧΡΟΝΟ «ΚΩΣΤΑΛΕΞΙ»


Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Η κρίση που επιδείνωσε τη φτώχεια ανάγκασε πολλές οικογένειες να τα απομακρύνουν από ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής, προκειμένου με τα χρήματα του επιδόματος που λαμβάνουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες, παρότι γνωρίζουν ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη τα παιδιά αυτά να συμμετέχουν σε προγράμματα ειδικής αγωγής, μέσω των ιδρυμάτων και των άλλων δομών, καθώς κοινωνικοποιούνται και δραστηριοποιούνται, σήμερα είναι αναγκασμένοι να τα κρατούν σπίτι, παρακρατώντας το επίδομα αναπηρίας, που κυμαίνεται από 850 ευρώ έως 1.200 ευρώ το δίμηνο, προκειμένου να επιβιώσουν. Παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτή τη στροφή δεν είναι άλλοι από την ανεργία, τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων που υπέστησαν τα περισσότερα νοικοκυριά τα τελευταία δύο χρόνια, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον λόγω της κρίσης.

Οι διαρροές σημειώνονται κυρίως από κρατικά ιδρύματα και ορισμένες δομές ιδιωτικού δικαίου όπου φιλοξενούνται ή διημερεύουν παιδιά με αναπηρίες (αυτιστικά, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down κ.ά.), ενώ σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Πρόνοιας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την τελευταία διετία στην περιοχή σημειώθηκε αύξηση 20% των παιδιών που συμμετείχαν σε τέτοιες δομές, αλλά σήμερα επέστρεψαν σπίτι με απόφαση των γονέων. Η πρώτη απόκλιση έγινε αντιληπτή κατά την απογραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οπότε οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι υπήρχε αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των καταγεγραμμένων επιδοματούχων και εκείνον των συμμετεχόντων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. «Τα ποσοστά των ανηλίκων που δεν συμμετέχουν σε προγράμματα ειδικής αγωγής, αυτόνομης διαβίωσης ή σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης μέσα από τα ιδρύματα και τα εξειδικευμένα κέντρα αυξήθηκαν κατά 20% την τελευταία διετία», τόνισε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Πρόνοιας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Βασιλειάδου. Η ίδια ανέφερε ότι το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό κατά την απογραφή των αναπήρων, ενώ εντύπωση προκαλεί, όπως είπε, το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές τις δομές των κόστος συμμετοχής των παιδιών δεν ξεπερνά τα 150 με 200 ευρώ.

«Μην επιστρέψουμε στο παρελθόν»
Σύμφωνα με του ιθύνοντες της Πρόνοιας, το φαινόμενο να μένουν παιδιά με διάφορες αναπηρίες στο σπίτι δεν είναι καινούργιο, καθώς στο παρελθόν αρκούσε η δήλωση περί αναπηρίας, που για πολλούς γονείς σήμαινε εγκλεισμός στο σπίτι ή σε ένα ίδρυμα. «Χθες, για τους περισσότερους γονείς, κυρίως στην επαρχία, υπήρχε η άγνοια και η αμάθεια, και μοιραία το επίδομα του παιδιού ενίσχυε τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σήμερα υπάρχει η γνώση για να βελτιωθούν αυτά τα παιδιά και να εκπαιδευτούν σε ένα ειδικό σχολείο, αλλά δυστυχώς ήρθε η κρίση και το κόστος για πολλούς γονείς είναι απαγορευτικό», υπογράμμισε η κ. Βασιλειάδου.
Η ίδια εκτίμησε πως οι γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους με αναπηρία στις παραπάνω δράσεις πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της συμμετοχής τους σε αυτές. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που άλλοι γονείς ή τα ίδια τα ιδρύματα, με την πενιχρή χρηματοδότηση που πλέον παίρνουν, αναλαμβάνουν να καλύψουν τα έξοδα για τη συμμετοχή κάποιων παιδιών. Τόσο η Πρόνοια όμως όσο και ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. «Δεν είναι δυνατόν παιδιά με ειδικές ανάγκες να ζουν έγκλειστα στα σπίτια τους. Έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν και να ξεφύγουν από το σπίτι. Δεν μπορεί να επιστρέφουμε στη εποχή του Κωσταλεξιού» υποστήριξε η υπεύθυνη της διεύθυνσης Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι για τα παιδιά αυτά που μέχρι χθες έβγαιναν έξω και συμμετείχαν σε ειδικά σχολεία και προγράμματα εδικής αγωγής, η επιστροφή στο σπίτι, σε ένα περιβάλλον που δεν έχει να τους προφέρει τίποτα άλλο πέρα από την οικογενειακή θαλπωρή, είναι απολύτως καταστροφική, αφού η νέα κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να υποτροπιάσουν.

Ασφαλιστική δικλείδα για τα επιδόματα
Τα στοιχεία για την αύξηση των παιδιών που φεύγουν από τα ιδρύματα παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Εργασίας στην Αθήνα όπου η εντεταλμένη σύμβουλος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασιλειάδου επισήμανε ότι για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, η πολιτεία θα πρέπει να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή των επιδομάτων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει αυστηρή αξιολόγηση για τα παιδιά που συμμετέχουν σε δομές και τα χρειάζονται, και σε αυτά που οι γονείς επιλέγουν να τα καρτούν στο σπίτι.
Θα μπορούσε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η τοπική αυτοδιοίκηση να ασκήσει πιέσεις στην πολιτεία αλλά και τους δήμους, ώστε να συνδράμουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Μια λύση θα ήταν να λειτουργήσουν και άλλα ειδικά σχολεία ή μέσα από κοινωνικά προγράμματα, όπως δημοτικά κέντρα ειδικής αγωγής, να δημιουργηθούν δομές ολιγόωρης απασχόλησης ΑΜΕΑ, παρέχοντάς τους μια προοπτική εξόδου από τον εγκλεισμό σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον», σημείωσε η ίδια.

Οι γονείς σκέφτονται και τα 100 ευρώ
Υπεύθυνοι των δομών ειδικής αγωγής, που αποτελούν ΝΠΙΔ αλλά επιχορηγούνται από το κράτος, υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρροές στα τμήματα που λειτουργούν, ωστόσο εξηγούν ότι οι γονείς προβληματίζονται ακόμα και για τη συμμετοχή των 100 ευρώ. Η πρόεδρος του ιδρύματος αυτιστικών παιδιών «Ελπίδα» στη Θεσσαλονίκη Νίκη Κοντοδήμου εξηγεί ότι σήμερα τα παιδιά που συμμετέχουν είναι 46, αλλά πολλοί από τους γονείς δηλώνουν ότι αδυνατούν να καταβάλλουν τα 150 ευρώ που απαιτούνται μηνιαίως για τις δραστηριότητες των παιδιών. «Αν για παράδειγμα το κόστος σε εμάς ήταν μεγαλύτερο, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θα εγκατέλειπαν το ίδρυμα, γιατί οι γονείς ήδη ζορίζονται οικονομικά», τόνισε η ίδια. Το φαινόμενο της απομάκρυνσης παιδιών από δομές ειδικής αγωγής επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του κέντρου ειδικής αγωγής Θεσσαλονίκης Ελένη Μιαούλη, σημειώνοντας ότι στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενούνται 75 παιδιά, για τα οποία οι γονείς πληρώνουν μόλις 100 ευρώ. «Η φτώχεια συνέβαλε σε αυτό και πολύ φοβάμαι ότι αν επιδεινωθεί, τότε τα ιδρύματα σταδιακά θα μείνουν με λίγα παιδιά, γιατί αν οι γονείς δεν έχουν να φάνε, θα βιοποριστούν αναγκαστικά με το επίδομα αναπηρίας των παιδιών τους».
http://www.makthes.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: