Τρίτη, Απριλίου 30, 2013

ΙΑΤΡΙΚΕΣ «ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΕΝΩ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ


Επιπλέον ιατρικό προσωπικό στάλθηκε στην «αόρατη» φυλακή του Γκουντάναμο καθώς η απεργία πείνας κρατουμένων έχει επεκταθεί σε 100 από τους 166 κρατουμένους. Παράλληλα, ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύνδεσμος εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Πεντάγωνο για το εάν τα μέλη του καλούνται να παραβούν τις αρχές τους, εξαναγκάζοντας απεργούς σε σίτιση.


Ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό που στάθληκε βρίσκονται και 40 νοσοκόμοι και νοσηλευτές που έχουν εκπαιδευτεί για παροχή βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

Η απεργία έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διοίκησης του Γκουαντάναμο, αντισυνταγματάρχη Σάμιουελ Χάους, οι απεργοί πείνας είναι 100 σε σύνολο 166 και 21 έχουν χάσει βάρος σε σημείο που λαμβάνουν υγρά υποκατάστατα με σωλήνες από τη μύτη. 

Δικηγόροι απεργών πείνας πάντως, όπως ο συνήγορος του Γιασίν Ισμαέλ από την Υεμένη Ντέιβιντ Ριμς, δίνουν πιο σκληρές περιγραφές για τη σίτιση με σωλήνες.

Ερώτημα παραμένει επίσης το εάν και σε ποιο βαθμό ορισμένοι κρατούμενοι εξαναγκάζονται σε απεργία πείνας, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Γκουάνταμο.

Προ ημερών, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου Τζέρεμι Λάζαρους έστειλε επιστολή στον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως είναι παραβίαση των ιατρικών αρχών η εξανάγκαση σε σίτιση διαυγών ενηλίκων που αποφασίζουν ελεύθερα να αρνηθούν τροφή.

Η απεργία πείνας είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο ως διαμαρτυρία στην αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο. Στα μέσα Απριλίου είχαν σημειωθεί επεισόδια στη φυλακή όταν κρατούμενοι -στους οποίους βρίσκονταν και απεργοί- επιτέθηκαν με ξύλα από σκούπες στους δεσμοφύλακες.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
30-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: