Στα χέρια των γιατρών αφήνονται τελικά οι ασθενείς για την επιλογή των φαρμάκων που θα πάρουν, και ειδικά αν αυτά είναι γενόσημα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για την ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων, και γι' αυτό με κλειστά τα μάτια ακούν αυτό που λέει ο θεράπων ιατρός τους.
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΔΥ, που επιμελήθηκε η ερευνήτρια Εφη Τρίγκα (ομάδα Ι. Κυριόπουλου, Κ. Αθανασάκη) και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, οι ασθενείς δεν ενημερώνονται πλήρως για τα φάρμακα που λαμβάνουν. Αποφασιστικό ρόλο παίζουν: η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με το γιατρό, ο χρόνος που λαμβάνουν το φάρμακο που τους προτείνει ο γιατρός, καθώς και το αν είναι ο ίδιος που τους πληροφόρησε αρχικά σχετικά με τα φάρμακα, όταν πρωτοεμφανίστηκε η νόσος τους.
Βέβαια, ενίοτε -όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΔΥ- οι ασθενείς αναζητούν και μόνοι πληροφορίες εκτός από αυτές που τους δίνει ο γιατρός. Ρωτούν το φαρμακοποιό, μπαίνουν στο Διαδίκτυο, συζητούν με το κοινωνικό τους περιβάλλον ή διαβάζουν ακόμη και το φύλλο οδηγιών. Αυτά που θέλουν συνήθως να μάθουν είναι: την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες των φαρμάκων, τη δοσολογία του φαρμάκου, την επίπτωσή του σε άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, την αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα.
Πρώτα η υγεία
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά την κρίση, οι ασθενείς δεν βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την τιμή του φαρμάκου, καθώς μέλημά τους είναι να γιατρευτούν. Σημείο που, όπως φαίνεται, αξιοποίησε δεόντως το υπουργείο Υγείας, καθώς οι ασφαλισμένοι, θέλουν δεν θέλουν, θα αγοράσουν ακόμη και με χρήματα από την τσέπη τους τα απαραίτητα σκευάσματα, έστω κι αν η συμμετοχή είναι μεγάλη. Οπως σημειώνεται στην έρευνα, «το ποσό συν-πληρωμής δεν αποτελεί πρωτεύοντα παράγοντα επιλογής φαρμάκου», καθώς οι ασθενείς θεωρούν ότι η διαφορά μεταξύ τιμής γενοσήμου και τιμής πρωτοτύπου είναι μικρή.
Από την άλλη, με βάση την έρευνα οι γιατροί είναι δεκτικοί στη συνταγογράφηση των γενοσήμων, αλλά υπό προϋποθέσεις. Θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό τα φάρμακα να είναι ελληνικής προέλευσης ή πιστοποιημένα από τους αρμόδιους φορείς, να προέρχονται από καταξιωμένες εταιρείες παραγωγής γενοσήμων, και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερο και να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους στα γενόσημα, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά τους. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας: «Υπάρχει ανάγκη για την πιστοποίηση όλων των εταιρειών παραγωγής γενοσήμων μέσω ελεγκτικών μηχανισμών».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
28-4-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου