Κυριακή, Απριλίου 28, 2013

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΛΑΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ»


Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Εκατόν τρεις δήμαρχοι απαντούν στο ερώτημα ποιοι είναι είναι οι παραγωγικοί τομείς, οι προοπτικές, και ποιο είναι το αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί στις περιοχές τους ώστε να αντέξει και να διασωθεί η περιφέρεια από την κρίση.
Στην έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που παρουσιάζει η «Κ.Ε.» αποτυπώνονται ανάγλυφα οι προτεραιότητες των επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, απ' ό,τι φαίνεται, θεωρούν μοχλό ανάπτυξης κυρίως τον πρωτογενή τομέα (γεωργία/κτηνοτροφία) και τον τουρισμό.



Συμμετοχή

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από το Τμήμα Στατιστικής, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά 103 δήμους, ήτοι το 31,6% του συνόλου της επικράτειας. Οπως εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Επαμεινώνδας Πανάς, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι το 96,7% των δημάρχων θεωρούν από πολύ σημαντική (76,7%) έως αρκετά σημαντική (20%) τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών πολιτικών της περιφέρειάς τους.

«Το κέρδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή αυτής της συμμετοχικής διαδικασίας είναι πολύ μεγάλο για τους εξής λόγους: έχει τον προσανατολισμό της συναίνεσης με την κοινωνία των πολιτών και ενυπάρχει εμφαντικά πια το στοιχείο της υπόλογης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο βοηθάει στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα και εντέλει στην αποδοτικότητά της». Και προσθέτει: «Οι δήμαρχοι αντιλαμβάνονται ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανάπτυξης. Βεβαίως, η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών απαιτεί ανατροπές, οι οποίες συνδέονται μ' αυτή τη συμμετοχική διαδικασία, μόνο βέβαια στην περίπτωση που αυτή εξελιχθεί ως μία αναγκαία παράμετρος στη δομή της διακυβέρνησης».

Τουρισμός (32,9%) και γεωργία (28,6%) είναι κατά τους δημάρχους οι δύο πιο σημαντικές δραστηριότητες οι οποίες είναι ικανές να δώσουν ώθηση στη μελλοντική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τομέας εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου κατέχει την τελευταία θέση, με ελάχιστο ποσοστό.

Η ανεργία, η φτώχεια και η ακρίβεια έχουν καταχωριστεί ως τα σημαντικότερα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των δημάρχων, καθώς συγκεντρώνουν πολύ υψηλά ποσοστά (91,4% έως 96,6%). Ακολουθούν η έλλειψη υποδομών, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η διαφθορά με επίσης υψηλά ποσοστά, που κυμαίνονται από 80,5% έως 85,3%.

Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, δεν τρέφουν και μεγάλες προσδοκίες για την επίλυση ή έστω την άμβλυνση των προβλημάτων τους. Το 75% εξ αυτών θεωρούν ότι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της περιφέρειάς τους θα είναι χειρότερη την επόμενη πενταετία. Μάλιστα, σε συντριπτικό ποσοστό, 84%, δηλώνουν ότι... κάθε πέρσι και καλύτερα, καθώς η τωρινή κατάσταση είναι ήδη χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Δυσπιστία

Στην έρευνα αποτυπώνεται επίσης η δυσπιστία των εκπροσώπων των ΟΤΑ έναντι της κεντρικής διοίκησης, όσον αφορά τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Σε ποσοστό 65,5% θεωρούν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση καταβάλλει ελάχιστη ή καθόλου προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.


 http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
28-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: