Παρασκευή, Απριλίου 12, 2013

ΈΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΣΗΜΕΡΑ: ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΣΗΚΩΣΤΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ!


Κύπρος και Πορτογαλία τα επίσημα βασικά θέματα στην ατζέντα του Eurogroup σήμερα εκτάκτως στο Δουβλίνο, ενώ, πιθανότατα ανεπισήμως, οι «17» θα συζητήσουν και το σχέδιο της Κομισιόν για την τραπεζική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις μελλοντικές εκκαθαρίσεις τραπεζών α λα κυπριακά


 Η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι τα επίσημα βασικά θέματα στην ατζέντα του Eurogroup που γίνεται σήμερα εκτάκτως στο Δουβλίνο, ενώ, πιθανότατα ανεπισήμως, οι «17» θα συζητήσουν και το σχέδιο της Κομισιόν για την τραπεζική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις μελλοντικές εκκαθαρίσεις τραπεζών α λα κυπριακά, με τη συμμετοχή, δηλαδή, των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ στο κόστος διάσωσης.

    Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία στο... τραπέζι


Το σχέδιο της Κομισιόν, συστατικό της πορείας προς την τραπεζική ένωση, είναι αυτό που προκαλεί και τις περισσότερες ανησυχίες, κυρίως όσο διατηρείται η ασάφεια και πληθαίνουν οι δηλώσεις ότι «δεν μπορεί να φορτώνονται μονίμως οι φορολογούμενοι τα προβλήματα των κλυδωνιζόμενων τραπεζών». Μέχρι τώρα και με ελάχιστες εξαιρέσεις -τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο και την SNS στην Ολλανδία- δεν αφέθηκε καμία τράπεζα στην Ευρωζώνη ουσιαστικά να χρεωκοπήσει και δεν κλήθηκαν ποτέ οι πελάτες της να επωμιστούν ένα μέρος του κόστους της εκκαθάρισης. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες χώρες, Βορρά και Νότου, υπάρχουν προβληματικές τράπεζες, και μόνο η προοπτική να επιλέγεται κατά περίπτωση στο μέλλον μια λύση α λα κυπριακά φοβίζει τους καταθέτες, καθώς η συνεχής δέσμευση τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι παραμένει το «ανέγγιχτο» των 100.000 ευρώ δεν ακούγεται πλέον πολύ πειστική. Γι' αυτό και η όποια συζήτηση στο Eurogroup αφενός θα είναι πολύ προσεκτική -κανείς δεν ξεχνά το σοκ που προκάλεσε η άτεχνη ειλικρίνεια του νέου προέδρου του συμβουλίου, Γερούν Ντέισελμπλουμ, περί του κυπριακού «μοντέλου»-, αφετέρου θα παρακολουθείται από τους Ευρωπαίους καταθέτες ακόμη πιο προσεκτικά.


Το ζητούμενο, πάντως, για τις χώρες του Βορρά και κυρίως τη Γερμανία είναι να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των μεγάλων χωρών -Ισπανία, ενδεχομένως και Ιταλία- χωρίς να ενεργοποιούν αποκλειστικά τον μηχανισμό στήριξης ESM, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Γι' αυτό και τελικά έχει χαρακτήρα «μοντέλου» η περίπτωση της Κύπρου, όπου ο ESM βάζει μόνο τα 9 από τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι χρειάζεται το νησί την επόμενη τριετία, ενώ τα 13 τα βάζει η Λευκωσία, κυρίως με το κούρεμα των καταθέσεων.



Το τραπεζικό απόρρητο

Στο ίδιο σχέδιο της Κομισιόν, που θεωρητικά θα τεθεί σε ισχύ από το 2015, περιλαμβάνεται και η «χαλάρωση» του τραπεζικού απορρήτου, που αποτελεί από καιρό προτεραιότητα στην Ε.Ε., αλλά ήρθε και πάλι φορτσάτο στην επικαιρότητα με αφορμή τις αποκαλύψεις των off shore leaks για τους φορολογικούς παραδείσους. Ήδη, από τις αρχές της εβδομάδας, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τους καταθέτες άλλων κρατών - μελών από το 2015, ενώ φαίνεται ότι και η Αυστρία -το τελευταίο «οχυρό» εντός της Ευρωζώνης- είναι πλέον πρόθυμη να συζητήσει κάτι τέτοιο. Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, η Αυστριακή Μαρία Φέκτερ θα δεχθεί σίγουρα πιέσεις για συγκεκριμένη δέσμευση και χρονοδιαγράμματα, ενδεχομένως όμως ανεπισήμως και εκτός ατζέντας. Αύριο, όταν στους «17» θα προστεθούν και οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανάψει ο καυγάς και με τη Βρετανία, όπου, σύμφωνα με τη Φέκτερ -και όχι μόνο-, κρύβονται οι αληθινοί τραπεζικοί και φορολογικοί παράδεισοι.


Πάντως, την παραμονή του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγήκε για πολλοστή φορά να πιέσει το Λουξεμβούργο και την Αυστρία να αλλάξουν την πολιτική τους για το τραπεζικό απόρρητο, ενώ παράλληλα έσπευσε να ξεκαθαρίσει, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί, στην περίπτωση της Κύπρου, χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν ο τραπεζικός τομέας να είναι οκταπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που στο Λουξεμβούργο είναι μεγαλύτερος κατά 22 φορές», ότι «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την Κύπρο με το Λουξεμβούργο, επειδή οι δομές και η οικονομία των δύο χωρών διαφέρουν σημαντικά».




Το θέμα της Κύπρου

Στο σημερινό Eurogroup, οι «17» έχουν από χθες στα ντοσιέ τους την έκθεση της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου την επόμενη τριετία, οι οποίες -όπως είχε διαρρεύσει από την Τετάρτη- είναι 23 δισεκατομμύρια ευρώ κι όχι τα 17,5 που αρχικά υπολογίζονταν. Καθώς το δάνειο των εταίρων μαζί με το ΔΝΤ θα είναι 10 δισ. στο Eurogroup, θα συζητηθεί πώς θα καλύψει η Κύπρος τα υπόλοιπα 13, ποιες περικοπές θα κάνει, ποιους φόρους θα αυξήσει κ.λπ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού -10,6 δισ.- θα προκύψει από το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, ενώ εξ αρχής το κυπριακό πρόγραμμα είναι ναρκοθετημένο, ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του, αφού οι υπολογισμοί για τα φορολογικά έσοδα γίνονται με την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Κύπρο φέτος θα βαθύνει στο 8,7%, ωστόσο πολλοί αναλυτές μιλούν για διψήφιο ποσοστό, ενδεχομένως και 12,5%.


Ένα μέρος του ποσού -περί τα 400 εκατομμύρια- η Κύπρος σκέφτεται να το βρει πουλώντας πλεονάζοντα αποθέματα χρυσού, ωστόσο αυτή την απόφαση θα την πάρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου κι όχι η κυβέρνηση της Λευκωσίας, όπως τόνισε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και του διοικητή της ΚΤΚ, Πανίκου Δημητριάδη, δεν είναι οι καλύτερες. Από μέρες ο Δημητριάδης πιέζεται να παραιτηθεί, πλην όμως βρήκε αίφνης πανίσχυρο σύμμαχο στο πρόσωπο του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο Ντράγκι έστειλε αυστηρή επιστολή στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, προειδοποιώντας ότι η όποια διαδικασία για παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι «βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ε.Ε.» κι ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών «δεν μπορούν να παυθούν για λόγους πέραν αυτών που επιτρέπονται από τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο Ντράγκι προσθέτει στην επιστολή του ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε. προϋποθέτει μόνο δύο λόγους, συγκεκριμένα αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρωση των καθηκόντων του ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα» και προειδοποιεί τη Λευκωσία ότι «η έναρξη διαδικασίας για παύση είναι ένα πολύ σοβαρό βήμα, που μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί ότι υφίσταται ένας από τους λόγους για παύση που προνοεί η νομοθεσία της Ε.Ε.».



Το θέμα της Πορτογαλίας

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup είναι και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα με το δικό της πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρώτον, το πρόγραμμα δεν βγαίνει λόγω της βαθύτερης του αναμενόμενου ύφεσης και της μεγαλύτερης ανεργίας. Δεύτερον, ένα μέρος των μέτρων του προγράμματος, που έλαβε η κυβέρνηση του Πάσους Κοέλιο, εξέπεσε στο συνταγματικό δικαστήριο, οπότε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θα πρέπει να το αντικαταστήσει με νέα μέτρα, τα οποία χρειάζονται τις ευλογίες του Eurogroup. Επιπλέον, ο Κοέλιο, όπως άλλωστε και ο Ιρλανδός ομόλογός του, ζητούν από καιρό επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων και είναι πιθανόν να την πάρουν σήμερα. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι «17» θα δώσουν στη Λισσαβώνα και το Δουβλίνο επταετή παράταση.


Tης Κάκης Μπαλή από την Αυγή, 12/4/2013 LEFT.GR
ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: