Δευτέρα, Απριλίου 15, 2013

OΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Απάντηση στο ερώτημα εάν έχει μέλλον η ευρωζώνη επιχειρούν να δώσουν οικονομολόγοι καθώς το πείραμα του ενιαίου νομίσματος είναι μοναδικό. Διατυπώνονται ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπτωση κατάρρευσης μιας μεγάλης οικονομίας ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποχώρησης ισχυρών χωρών από το ευρώ.


Ο Γιούργκεν φον Χάγκεν, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επειδή βασίστηκε στην υπόθεση ότι μία κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχει πάντα μόνο σε κάθε κράτος ξεχωριστά και πιθανότατα μόνο σε ένα μικρό κράτος. Όπως υπογραμμίζει, εάν χρειαστούν στήριξη μεγάλες οικονομίες όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM θα εξαντληθούν ταχύτατα.

Ο Άχιμ Βάμπαχ, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας διατυπώνει φόβους ότι εάν καταρρεύσει μια ισχυρή οικονομία στην Ευρώπη, θα εξαντληθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια του Μηχανισμού Στήριξης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών Κλέμενς Φουστ θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μια ισχυρή χώρα το ευρώ και θεωρεί ότι αυτό το σενάριο θα ήταν καλύτερο από το να φύγουν κράτη της περιφέρειας επειδή δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν παρά τις προσπάθειές τους. 

(Πηγή:Deutche Welle) 
ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: