Πέμπτη, Απριλίου 11, 2013

PRAKTIKER: ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ


Μέτρα για να θωρακίσει την κερδοφορία της αναζητά η πολυεθνική επιχείρηση «Πράκτικερ», που από τις αρχές του 2013 έχει προχωρήσει σε πάνω από 40 απολύσεις εργαζομένων -πλήρους, κυρίως, απασχόλησης και με αρκετά χρόνια στην επιχείρηση.
Προκειμένου να προσαρμόσει τις συνθήκες εργασίας στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητάς» της, η εργοδοσία έχει θέσει στην «ημερήσια διάταξή» της την τρομοκρατία, τις γραπτές «επιπλήξεις» και την εντατικοποίηση της δουλειάς.


Τα παραπάνω κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στην επιχείρηση, Γεράσιμος Τσεκούρας. Όπως τόνισε, παράλληλα με τις απολύσεις η εργοδοσία επιβάλλει και τη μείωση των ωρών εργασίας (από 8ωρο σε 6ωρο και από 6ωρο σε 4ωρο), προκειμένου να πετύχει και μείωση μισθών.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις με απόφαση του σωματείου τους οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας, ενώ ήδη έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου στις 14 Απρίλη, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου, η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων εκφράζεται και με τις υποτιθέμενες «αξιολογήσεις». Είναι χαρακτηριστικό -όπως είπε- ότι η εργοδοσία απολύει ταμίες με τη δικαιολογία των ταμειακών λαθών, που όμως ούτως ή άλλως τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Οι εργαζόμενοι κάτω από το φόβο της κακής αξιολόγησης τρέχουν από το ένα πόστο στο άλλο, κάνουν ό,τι δουλειά χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουν «καλή» αξιολόγηση για να μην απολυθούν. Με αυτόν τον τρόπο μας είπε ο Γ. Τσεκούρας η εργοδοσία πετυχαίνει την εντατικοποίηση της δουλειάς και την καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την κατάργηση στην πράξη των ειδικοτήτων.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, η εργοδοσία στοχοποιεί τους πρωτοπόρους και οργανωμένους εργάτες και το σωματείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στελέχη του σωματείου έχουν κληθεί σε «απολογία» γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν εργαζομένους, ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού σωματείου που δουλεύει στα «Πράκτικερ» απειλήθηκε ευθέως με απόλυση. .902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: