Τετάρτη, Μαΐου 15, 2013

ΑΠΟ 150 ΕΩΣ 800 ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ


Από 150 έως 800 ευρώ κυμαίνεται το κόστος για εξέταση προδιάθεσης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών στο Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», το μοναδικό δημόσιο εργαστήρι, που πραγματοποιεί προγνωστικές εξετάσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Μοριακής Διαγνωστικής του Δημόκριτου, Κούλης Γιανουκάκος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, με αφορμή την αποκάλυψη της Αντζελίνας Τζολί για προληπτική διπλή μαστεκτομή.Όπως εξηγεί ο "Δημόκριτος" είναι το μοναδικό δημόσιο εργαστήριο που γίνονται εξετάσεις προδιάθεσης για καρκίνο μαστού - ωοθηκών και μάλιστα αυτό αφορά στην ανάλυση των γονιδίων Breast Cancer 1 και 2, όπως λέγονται, ή αλλιώς BRC1 και BRCA2.


“Συνήθως ανιχνεύουμε μεταλλάξεις στα γονίδια αυτά, οι οποίες προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού – ωοθηκών” λέει ο κ. Γιανουκάκος και επισημαίνει πως “η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού ιδιαίτερα μπορεί να είναι και σε νέες ηλικίες, δυστυχώς, δηλαδή μετά τα 30 και πριν τα 40, στα 40, 45, 50. Γι αυτό και σε οικογένειες που υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να γίνεται ανάλυση των γονιδίων αυτών έτσι ώστε οι συγγενείς και οι ασθενείς που υπάρχουν στην οικογένεια να ξέρουν αν είναι υγιείς ή υψηλού κινδύνου, προκειμένου να ακολουθούν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παρακολούθησης”.

Σε ερώτηση για το ποσοστό ασφαλείας σε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις απαντά ότι “από τη στιγμή που υπάρχει μετάλλαξη, υπάρχει και η προδιάθεση. Δηλαδή, η γυναίκα αυτή έχει περίπου 90% πιθανότητα να κάνει καρκίνο μέχρι τα 75. Επίσης, θα ήθελα να σας πω ότι μέχρι τα 50 η πιθανότητα είναι περίπου 50%. Δηλαδή, μέχρι τα 50 χρόνια, μία στις δύο γυναίκες, που έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRC1 ας πούμε, θα κάνει καρκίνο. Είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα, δυστυχώς”.

Διευκρινίζει, πάντως, ότι αναφέρεται σε περιπτώσεις που υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Το κόστος αυτών των εξετάσεων αναφέρει ότι κυμαίνεται από τα 150 ευρώ όπου αναλύονται “οι πιο γνωστές μεταλλάξεις για τον ελληνικό πληθυσμό”. Η δεύτερη χρέωση, όπως αναφέρει, είναι 400 ευρώ όσον αφορά το γονίδιο BRC1 και αν γίνει και για τα δύο, δηλαδή το γονίδιο BRC1 και το BRCΑ2, είναι 800 ευρώ. Ωστόσο οι εξετάσεις αυτές δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά το πόσο συχνά παρατηρείται οι Ελληνίδες να παίρνουν μια απόφαση σαν αυτή της Τζολί απαντά ότι “από τις περίπου 1.000 γυναίκες, που έχουν έρθει σε εμάς, σε προφυλακτική μαστεκτομή να έχουν προσφύγει γύρω στις 50”. Ο ίδιος επισημαίνει ότι “δεν είναι εύκολη απόφαση” και πως “δεν είναι πάντα απαραίτητο να γίνει μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ωοθηκεκτομή, η οποία και αυτή προφυλάσσει από καρκίνο του μαστού”.

Τέλος, όπως αναφέρει, ανάλογες εξετάσεις στον Δημόκριτο γίνονται και για άλλους κληρονομικούς καρκίνους, όπως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του θυρεοειδούς, του παγκρέατος, των επινεφριδίων.


enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: