Τετάρτη, Μαΐου 08, 2013

ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ:ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ


Χωρίς θεραπεία έχουν μείνει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο περίπου 20 ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους, παρότι - σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες - πρόκειται για μια ασθένεια (σ.σ. είδος νεοπλασίας) που αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό. Tο κόστος της ειδικής ραδιομοριακής θεραπείας είναι υψηλό και ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κάθε θεραπεία με το εξειδικευμένο ραδιοσκεύασμα κοστίζει 15.000 ευρώ και κάθε ασθενής μπορεί να χρειαστεί από μία έως και 8 θεραπείες το χρόνο.
Οι ασθενείς βρίσκονται στον «αέρα» από τον Απρίλη του 2012, όμηροι από τη μια του αδυσώπητου εμπορίου «ζωής και θανάτου» που βρίσκεται στα χέρια των φαρμακευτικών εταιριών και από την άλλη των δραματικών περικοπών στις δαπάνες για ιατροφαρμακευτική κάλυψη του λαού.


Μέχρι το 2008 το νοσοκομείο «Αρεταίειο» - όπου παρακολουθείται το 90% των περιστατικών με τη συγκεκριμένη σπάνια ασθένεια - διέθετε τα χρήματα για την εισαγωγή της θεραπείας. Δεν άργησαν όμως να φανούν και στους συγκεκριμένους ασθενείς οι τραγικές επιπτώσεις της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, με μειωμένες κρατικές δαπάνες και έσοδα που θα εξασφαλίζονται από πώληση υπηρεσιών υγείας, χορηγίες, περικοπές. Τα ραδιοσκευάσματα είναι εξαιρετικά δαπανηρά και δεν μπορεί να τα προμηθεύεται ένα νοσοκομείο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς επιβαρύνεται κατά πολύ ο προϋπολογισμός του. Ετσι το υψηλό κόστος φορτώθηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία, όμως η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, το «κούρεμα» των αποθεματικών, η ανεργία, η ελαστική εργασία, οδηγούν στην περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και στο πετσόκομμα των παροχών.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες του φαρμάκου που πιέζουν να πληρωθούν απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Συγγενείς των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους καταγγέλλουν πως η θεραπεία είχε θεαματικά αποτελέσματα και από τη στιγμή που τη διέκοψαν δυο άνθρωποι έχουν υποτροπιάσει και χάσει τη ζωή τους, γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται με τη διακοπή.


  
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: