Δευτέρα, Μαΐου 13, 2013

ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΟΙ "ΘΥΣΙΕΣ"


Υπό τον τίτλο «οι ελληνικές προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποφέρουν λίγα έσοδα στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος», η βρετανική εφημερίδα «International Herald Tribune» (IHT), αναφέρεται στην έρευνα που διεξάγει η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να ρίξει φως στη λίστα των προσώπων με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.


Πολιτικοί, επιχειρηματίες και τραπεζίτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας. Ανάμεσα στους υπόπτους συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο διακεκριμένος δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έχει αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης πολλών υψηλόβαθμων προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο της ελληνικής Δικαιοσύνης για φοροδιαφυγή.

Ανάμεσά τους η κόρη αλλά και η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, σύμφωνα με την IHT επισημαίνει ότι πολλοί από τους πελάτες του με δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό δεν θα έφερναν ποτέ τα χρήματά τους στην Ελλάδα γιατί, όπως λέει, ακόμα και οι δολοφόνοι έχουν περισσότερα νομικά δικαιώματα απ' όσους φοροδιαφεύγουν.

Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό μπορεί να ακούγεται ως υπερβολή, πλην όμως φέρνει ως παράδειγμα την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για να δείξει τις “αγκυλώσεις” στην απονομή δικαιοσύνης.

Γράφει χαρακτηριστικά πως κορυφαίοι νομικοί εκτιμούν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «περιμένει το πόρισμα της κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεσή του από την άνεση του σπιτιού του στα προάστια της Αθήνας», είναι αμφίβολο εάν θα αναγκαστεί να εκτίσει ποινή για τις πράξεις του.

Η ΙΗΤ συνεχίζει γράφοντας πως ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται να συζητήσει τις εναντίον του κατηγορίες, πως δηλαδή παραποίησε την αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ, της νυν διευθύντριας του ΔΝΤ και κατά το 2010 υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας που έδωσε στον Έλληνα τότε ομόλογό της ένα cd με τα ονόματα Ελλήνων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην HSBC Bank στην Ελβετία. Οι κατήγοροι του κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίζονται ότι αυτός διέγραψε από τη λίστα τα ονόματα τριών συγγενών του και πως δεν «κυνήγησε» καθόλου το όλο θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ δεν του αποδίδεται πρόσθετη κατηγορία πως αποκόμισε προσωπικά οικονομικά οφέλη από την υπόθεση.

Με αφορμή και αυτό το παράδειγμα, η «International Herald Tribune» γράφει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της πως με την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή βρέθηκε στο επίκεντρο και μάλιστα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας απαίτησαν την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος ως πρωταρχική προϋπόθεση μίας επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Ακόμα όμως και εάν συγκεντρώνονταν όλα τα χρήματα από την φοροδιαφυγή, ουσιαστικά ελάχιστα θα ήταν αυτά που θα έμπαιναν στο ελληνικό ταμείο.

Παρ' όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης, από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι βρίσκονται στην διάθεση των 1.500 μεγαλύτερων φοροφυγάδων, μόνο τα 19 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, επισημαίνει η εφημερίδα. 
ΘΕΜΑ
 ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: