Τετάρτη, Μαΐου 15, 2013

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Οι φοιτητές αποτελούν τα νέα «θύματα» της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, καθώς σημαντικό ποσοστό που ανέρχεται στο 46% του φοιτητικού πληθυσμού δηλώνει ότι η περιρρέουσα κατάσταση επιβαρύνει τη διάθεση, τη μελέτη αλλά κυρίως την απόδοση στις εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. 

Την ίδια στιγμή, άγχος, κατάθλιψη και αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα των περισσότερων Ελλήνων, αφήνοντας αθόρυβα το αποτύπωμά τους στην σωματική και ψυχική υγεία τους. 


Τα παραπάνω συμπεράσματα όπως προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το πώς επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ) κατά το διάστημα 22 – 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Hilton. 

«Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής της Ε’ Παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας Αθηνών, κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «και η πολιτεία πρέπει να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και θεραπεία της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας». 

Στην παρέμβασή του, ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε ότι «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλης έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή κ. Ιωάννη Υφαντόπουλου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 6.000 ατόμων, η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε στην περίοδο της κρίσης κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες της κλίμακας του «Υγειόμετρου». Αυτό σημαίνει ότι πριν από τη οικονομική ύφεση οι πολίτες αξιολογούσαν την υγεία τους στο 86,06 της κλίμακας του «Υγειόμετρου», ενώ μετά τη κρίση η αξιολόγηση ανέρχεται στο 76,7. Στην ίδια έρευνα, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (77, 4%) δηλώνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης. Παράλληλα οι Έλληνες δεν ικανοποιούνται από το εργασιακό τους περιβάλλον και δεν βλέπουν να υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης. Σε ότι αφορά τους φοιτητές, ο ένας στους δύο (ποσοστό 46%) που ερωτήθηκε δηλώνει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά την απόδοσή του στα μαθήματα. 

Πίνουν για να… ξεχάσουν οι Έλληνες 

Τις σχέσεις τους με το αλκοόλ έχουν συσφίξει εσχάτως οι Έλληνες όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο παθολόγος – ηπατολόγος, καθηγητής της Β' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου», κ. Σ. Π. Ντουράκης.  
Σύμφωνα με αυτά, το  20% των ανδρών στη χώρα μας πίνει περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ενήλικες γυναίκες δεν ξεπερνά το 3%. Διότι σε ό,τι αφορά τις έφηβες η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με το 20% των κοριτσιών που βρίσκονται στην εφηβεία να δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί σε κατάσταση μέθης. Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (περισσότερα από 5 ποτά τη φορά), για τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, αναφέρουν ότι έχουν κάνει το 43% των αγοριών και το 30% των κοριτσιών.  Από το ποτό απέχουν μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών. 

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: