Παρασκευή, Μαΐου 17, 2013

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ…ΚΑΙ ΑΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥΣ!


Με υπονοούμενα ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ επιχείρησε χθες να στείλει μήνυμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, υποστηρίζοντας από το βήμα του 1ου Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη πως «αν τελικά επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν στις ρωσικές επιχειρήσεις Gazprom και Sintez.Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος σχολίασε: «Μετά την επιτυχή αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, τη σκυτάλη παίρνει ο πολλά υποσχόμενος τομέας της ενέργειας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι τις 20 Μαΐου ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Γνωρίζουμε ήδη ότι η ρωσική Gazprom έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά της τάξης των 900 εκ. ευρώ», ενώ αναγνώρισε τον ρόλο των ρωσικών εταιρειών για την επιτυχή έκβαση των αποκρατικοποιήσεων τονίζοντας:

«Παρά την οικονομική κρίση γίνονται πολλά και ουσιαστικά έργα, τα οποία σε συνδυασμό με τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις θα συμβάλουν στη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Σε αυτήν την προσπάθεια πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη».
Ο διαγωνισμός
Ο κ. Ποπόφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως «τα κριτήρια τα προσδιορίζει η ελληνική πλευρά. Ο διαγωνισμός γίνεται με βάση τις προτάσεις που περιέχουν συγκεκριμένους αριθμούς και με βάση αυτούς παίρνονται οι αποφάσεις. Οι ρωσικές εταιρείες είναι γνωστές, με κύρος και οι πιθανότητές τους είναι καλές». Σε ερώτηση, μάλιστα, αν φοβάται πως στον διαγωνισμό μπορεί να επικρατήσουν μη επιχειρηματικά κριτήρια, απάντησε: «Δεν φοβάμαι τίποτα».
Ο Ρώσος γενικός πρόξενος επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ρωσίας για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Ηδη έγιναν κάποιες τεχνικού χαρακτήρα επαφές για το θέμα αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι γίνονται ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, όπως στα ξενοδοχεία και στο real estate, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για ελληνικά λιμάνια.
Χαρακτήρισε ως ιστορικό επίτευγμα το γεγονός ότι το 2012 η Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Γερμανία στη λίστα των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση (λόγω των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων προς τη χώρα μας). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Ρωσίας αυξήθηκε πέρυσι κατά 25% και έφτασε στα 6,58 δισ. ευρώ.
Ανέφερε ότι πέρυσι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αυξήθηκαν κατά 13% -στις 700.000-, ενώ φέτος αναμένεται να υπερβούν το 1 εκατομμύριο. Στο τέλος Μαΐου, μάλιστα, θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις και από την Αλεξανδρούπολη για Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. πάνε στον ΔΕΣΦΑ και τα 190 στη ΔΕΗ για ενεργειακά έργα.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: