Τετάρτη, Μαΐου 15, 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ζήτημα με τον καταυλισμό των Ρομά στα όρια του ποταμού Πέλεκα του Δήμου Κατερίνης στην ΠΕ Πιερίας προέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες ιδιωτών οικοπεδούχων, που αναφέρουν καταπάτηση και αυθαίρετα κτίσματα κατά περιπτώσεις, η πολεοδομία του Δήμου Κατερίνης επέβαλε πρόστιμα 5 έως 10 χιλιάδων ευρώ, με την όλη διαδικασία να γεννά αναστάτωση στους κατοίκους του καταυλισμού και την αίσθηση ότι διώκονται από την περιοχή.


Πρόκειται για υπόθεση που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2012 και νωρίτερα ακόμα, όταν οργανώθηκαν κινήσεις από οικοπεδούχους και αγρότες της περιοχής του Πέλεκα, οι οποίοι ζητούσαν "αναβάθμιση" της περιοχής με δεδομένη την υψηλή πλέον αξία της γης, λόγω της πράσινης διαδρομής κατά μήκος του ποταμού και την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου.

Να σημειωθεί πως ο συνοικισμός των Ρομά, που αριθμεί περίπου 300 άτομα, υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή για τριάντα ολόκληρα χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει μέσα σε ένα χώρο που δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, χωρίς υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, καθώς και οι κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε καταυλισμούς, για την όποια εμπλοκή τους σε κυκλώματα υπάρχουν μεγάλες και σοβαρές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής τρικομματικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, καθώς και της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συντηρείται εδώ και δεκαετίες καθώς όχι μόνο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί με τη μετεγκατάσταση των Ρομά σε σπίτια με υποδομές, αλλά ούτε έστω για τη βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών στον καταυλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, την απογκετοποίηση και την ένταξη των Ρομά στην κοινωνία.

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου».
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: