Τετάρτη, Μαΐου 08, 2013

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


Μάχη με τους κοινωνικούς εταίρους για την επιβολή νέων φόρων ώστε να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 δίνει η συντηρητική κυβέρνηση της Σλοβενίας, την στιγμή που ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει έντονη ανησυχία για φαινόμενα εξαθλίωσης των οικονομικά ασθενέστερων, ενώ η ΕΕ πιέζει για την επιβολή μνημονίου.


Εν μέσω ύφεσης και αυξημένης ανεργίας, που για τον Μάρτιο άγγιξε το 10,6% στην χώρα των 2 εκατ. κατοίκων, η συντηρητική κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσίασε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους το πρόγραμμα σταθερότητας.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%, διατηρώντας δυο κλίμακες μία στο 22% και την δεύτερη στο 9,5% με στόχο την άντληση εσόδων της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, επιβάλλεται ο "φόρος κρίσης" επί των προσωπικών εισοδημάτων, που δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να "αγγίξει" το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εξετάζεται και η αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής περιλαμβάνονται ιδιωτικοποιήσεις δυο δημοσίων οργανισμών, μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών, ενώ δεν μένουν εκτός και οι περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την μείωση κατά 8% το 2012. Η κυβέρνηση Μπράτουσεκ επιχειρεί να παρατείνει το πάγωμα των συντάξεων που επεβλήθη πέρυσι.

Αν και παραμένει ανοικτό εάν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα έχει ορίζοντα εκτέλεσης έως το 2015 ή το 2017, το σίγουρο είναι ότι οι περικοπές σε κρατικές δαπάνες θα πρέπει να έχουν αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ, με σκοπό η Σλοβενία να παρουσιάσει έναν αυστηρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με έλλειμμα που να προσεγγίζει το 3% του ΑΕΠ.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών επισημαίνουν ότι "η αύξηση των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ θα περιορίσει την ανταγωνιστικότητα και θα φράξει την ανάπτυξη". Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν ότι "τα δυο τρίτα των εργαζομένων παίρνουν μισθούς κάτω του μέσου όρους και δεν είναι λίγοι αυτοί που λαμβάνουν μόλις τον κατώτατο".

Οι επικείμενες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο της κυβέρνησης Μπράτουσεκ, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Ερυθρού Σταυρού, που επισημαίνει ότι οι χρήζοντες περίθαλψης από 40.000 πριν τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί στους 150.000. Ως εκ τούτου, ο Ερυθρός Σταυρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι οι χρήζοντες περίθαλψης θα αυξηθούν στην περίπτωση αύξηση της φορολογίας και περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Πηγή: beta.avgi.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
8-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: