Πέμπτη, Μαΐου 23, 2013

ΒΟΛΟΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ


Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου δικαιώνει την απολυμένη καθαρίστρια Γαβριέλα Φουστάνα, αναγνωρίζοντας ότι ο εργολάβος καθαριότητας του ΙΚΑ Βόλου την απέλυσε για λόγους εκδίκησης.

Η καθαρίστρια είχε καταφύγει στα τέλη του 2011 στην Επιθεώρηση Εργασίας για να καταγγείλει καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας της και το γεγονός ότι ο εργοδότης καταβάλλει μικρότερο μισθό από τον αναγραφόμενο στις αποδείξεις μισθοδοσίας.


Κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση, ο εργοδότης πλήρωσε μεν τα οφειλόμενα με βάση τις αποδείξεις μισθοδοσίας αλλά παρέδωσε ταυτόχρονα και την απόλυση της καθαρίστριας.

Η απόφαση υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει στην καθαρίστρια το ποσό των 7.796 ευρώ, με νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση ενώ τον υποχρεώνει να επαναπροσλάβει την καθαρίστρια και σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης τον υποχρεώνει σε χρηματική ποινή 1.000€.

Η απόφαση είναι πολύ σημαντική καθώς σε επίπεδο νομού είναι η πρώτη φορά που καθαρίστρια δικαιώνεται, γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε πολλές καθαρίστριες να διεκδικήσουν τις νόμιμες αποδοχές τους και να μην υποκύπτουν στους εκβιασμούς των εργοδοτών.

Το καθεστώς εργασίας των καθαριστριών στους εργολάβους καθαριότητας παραμένει ανεξέλεγκτο, γεγονός που έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από τη Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών αλλά και το σωματείο της ΠΕΚΟΠ.

Πηγή: ergatis.wordpress.com via ergasiakodeltio 
ΠΡΕΖΑ TV
23-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: