Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

ΕΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ταλαιπωρία δίχως τέλος βιώνουν οι πολίτες που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ασθενείς που είχαν προγραμματίσει μία εξέταση ή ένα χειρουργείο αναγκάζονται να κλείσουν εκ νέου ραντεβού, ενώ όσοι προσέρχονται στις εφημερίες περιμένουν αρκετές ώρες, μέχρι να τους δει γιατρός. 
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Αιτία της κατάστασης που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα είναι οι κινητοποιήσεις των γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι ειδικοί απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι ειδικευόμενοι κάνουν επίσχεση εργασίας, μη συμμετέχοντας στις εφημερίες. Οι γιατροί διαμαρτύρονται τόσο για τις δραματικές ελλείψεις υλικών και προσωπικού στα νοσοκομεία, γεγονός που καθιστά επικίνδυνες για τους ασθενείς και τους ίδιους τις εφημερίες, όσο και για τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες τους από το Νοέμβριο του 2012 και μετά. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις εκκρεμούν πρόσθετες εφημερίες από το Νοέμβριο του 2011.

Ειδικότερα στον «Άγιο Δημήτριο» και το «Γ. Παπανικολάου» οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, ενώ σε επίσχεση βρίσκονται οι ειδικευόμενοι γιατροί σε «Ιπποκράτειο», «Παναγία», Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων και «Γ. Γεννηματάς».
«Η κατάσταση θα χειροτερέψει από τον Ιούνιο, καθώς οι ειδικοί γιατροί θα κάνουν μόνον τις εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο, δηλαδή σύνολο έξι το μήνα. Συνεπώς, όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, οι εφημερίες θα καλύπτονται το πολύ έως τις 20 του μήνα και μετά δεν θα υπάρχει κανείς. Δεν θα δουλεύουμε άλλο εθελοντικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο «ΑΧΕΠΑ», κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δ.σ. του νοσοκομείου, η ΕΝΙΘ. Οι γιατροί αντιδρούν στην ενέργεια του διοικητή των συνδιοικούμενων νοσοκομείων «ΑΧΕΠΑ» και Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) να καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα εναντίον ειδικευόμενων οι οποίοι είναι σε επίσχεση εργασίας και δεν συμμετέχουν στην εφημερία του Λοιμωδών. Αίτημά τους να ανακληθούν οι μηνύσεις σε βάρος των συναδέλφων τους.
Μάλιστα οι ειδικευόμενοι του Λοιμωδών κατέθεσαν στον εισαγγελέα εξώδικη διαμαρτυρία σε βάρος του διοικητή του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργου Βέργουλα. Όπως ξεκαθαρίζουν, η κινητοποίησή τους είναι νόμιμη, ενώ ο διοικητής απέκρυψε στις αναφορές που κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι οι γιατροί είχαν πρωτοκολλήσει έγκαιρα δηλώσεις επίσχεσης.
Εξώδικη διαμαρτυρία κατά του διοικητή του «Ιπποκρατείου» Γιώργου Χριστιανόπουλου κατέθεσαν και 30 ειδικευόμενοι του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς, ενώ τους οφείλονται εφημερίες από το Νοέμβριο του 2012.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Χθες το πρωί, από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι του «Ιπποκρατείου» έκαναν κατάληψη στα γραφεία του διοικητή, του υποδιοικητή και στις διευθύνσεις της νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον Απρίλιο του 2012, καθώς και για τις συνθήκες εργασίας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας καταλήψεις των γραφείων διοίκησης καθημερινά, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το πρόβλημα δεν το έχουν πλέον οι ίδιοι αλλά οι ασθενείς, που πρέπει να φέρνουν γάζες από το σπίτι τους.

http://www.makthes.gr/news/reportage/104895/


ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: