Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

Του Θ. Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Με κεντρικό σύνθημα «ενάντια στην απελπισία», χιλιάδες Πορτογάλοι ξεχύθηκαν πάλι, το Σάββατο, στους δρόμους της Λισαβόνας, διαδηλώνοντας εναντίον των μέτρων λιτότητας και ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Κοέλιο.


Η ύφεση και η ανεργία στη χώρα επιδεινώνονται και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός θέλει καταγγελία των συμβάσεων με τους πιστωτές (Ε.Ε. και ΔΝΤ) ή επαναδιαπραγμάτευση για καλύτερους όρους. «Αλλάξτε πολιτική», «Εξω η κυβέρνηση», «Οχι στην εκμετάλλευση και στην εξαθλίωση» ήταν τα συνθήματα του κόσμου στη διαδήλωση που οργάνωσε το βασικό συνδικάτο της Πορτογαλίας CGTP, το οποίο χρησιμοποίησε δεκάδες λεωφορεία για να μεταφέρει οπαδούς του στην πρωτεύουσα. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεφορτωθούμε αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου, Αρμένιο Κάρλος. Βασική συνιστώσα της διαδήλωσης, το κίνημα «Que se lixe a troika» («Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί»). Πρόκειται για ένα μη κομματικό κίνημα, έντονα πολιτικοποιημένο όμως, το οποίο οργάνωσε μια τεράστια διαδήλωση τον Μάρτιο εναντίον των μέτρων λιτότητας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών από όλη την Πορτογαλία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα πορτρέτα του πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τα οποία κρατούσαν οι διαδηλωτές και στα οποία ήταν γραμμένη η λεζάντα «Κλέφτης, κλέφτης». Ανεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί συνταξιούχοι συμμετείχαν στη διαδήλωση, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, κρατώντας κόκκινες σημαίες. «Η λιτότητα τιμωρεί τους φτωχούς, αλλά ωφελεί τους πλούσιους», έγραφε άλλο πανό. «Ηρθαμε στη Λισαβόνα για να πούμε «αρκετά», δήλωσε μία διαδηλώτρια, 57 ετών, άνεργη η ίδια, άνεργος ο άντρας της, άνεργη και η κόρη της. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διώξει την κυβέρνηση. Βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές. Αυτό μάλιστα είναι το αίτημα του 57% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα «Publico».

Η κοινωνική δυσαρέσκεια κλιμακώθηκε στην Πορτογαλία όταν, στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά ένα χρόνο, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 επί συνόλου 700.000 θέσεων και παράταση της εργασίας από 35 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Η χώρα έχει από τον Μάιο του 2011 μπει σε πρόγραμμα διάσωσης, βάσει του οποίου θα πάρει συνολικά 78 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η οικονομία της αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 2,3% και η ανεργία να φτάσει στο 18,2%

(ΠΗΓΗ: AFP) 
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: