Τετάρτη, Μαΐου 15, 2013

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΙΜΩΝ


Επιδρομή στα γραφεία τουλάχιστον τριών εταιρειών πετρελαίου έκαναν οι ευρωπαϊκές αρχές κατ' εντολή της Κομισιόν, η οποία υποψιάζεται χειραγώγηση τιμών στην αγορά καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατονόμασε μεν τις εταιρείες, οι οποίες όμως εμφανίστηκαν και πέρασαν στην «αντεπίθεση» -με την βρετανική BP, την βρετανο-ολλανδική Shell και την νορβηγική Statoil να ανακοινώνουν πως συνεργάζονται πλήρως με την έρευνα.


Κεντρικός στην έρευνα είναι ο ρόλος της Platts, εταιρείας που διαχειρίζεται πληροφορίες για τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά περιορίστηκε μόνο στο ότι οι έρευνες έγιναν στα γραφεία εταιρειών σε δύο χώρες μέλη της ΕΕ και μία μη μέλος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα μετά το ζήτημα της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

«Η Κομισιόν έχει ανησυχίες πως οι εταιρείες ενδεχομένως συνεργάστηκαν ώστε να δίνουν διαστρεβλωμένες τιμές σε εταιρεία που αναφέρει τις τιμές καυσίμων με στόχο να χειραγωγήσουν την τιμή αριθμού προϊόντων πετρελαίου και βιοκαυσίμων» ανέφερε η ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.

Εξετάζεται επίσης εάν οι εταιρείες απέτρεψαν άλλους από τη διαδικασία, ώστε η χειραγώγηση να διευκολυνθεί. Τα στοιχεία που δίνει η Platts συμβάλλουν στον καθορισμό της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου.

Η έρευνα θα ρίξει φως στη μεθοδολογία της Platts για τον καθημερινό υπολογισμό της τιμής πετρελαιοειδών, το λεγόμενο «παράθυρο Platts» ή τιμή στο κλείσιμο της αγοράς (MOC) -ένα μισάωρο στο τέλος της κάθε ημέρας, μέσα στο οποίο υπολογίζονται οι τιμές βάσει προσφορών και συμφωνιών.

Η νορβηγική Statoil ανέφερε πως η έρευνα έγινε στα γραφεία της στο Στάβανγκερ μαζί με τις νορβηγικές αρχές. Η Platts, θυγατρική της αμερικανικής McGraw Hill, ανέφερε πως η έρευνα έγινε στα γραφεία της στο Λονδίνο. Δεν είναι γνωστό εάν στην έρευνα εμπλέκονται και άλλες εταιρείες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
 ΠΡΕΖΑ TV
15-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: