Δευτέρα, Μαΐου 06, 2013

ΦΟΒΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΧΩΡΕΣ


Η κατάσταση στη Συρία γίνεται διαρκώς πιο περίπλοκη καθώς ο ΟΗΕ υποστηρίζει πλέον ότι οι αντάρτες στη Συρία έκαναν χρήση του παραλυτικού αερίου σαρίν, το Ισραήλ πραγματοποίησε δύο αεροπορικές επιδρομές με την αιτιολογία ότι επιθυμεί να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η κυβέρνηση Άσαντ προειδοποιεί με αντίποινα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τονίζει την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία. 
Τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Συρία έκρουσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, μετά τις δύο αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον στόχων στηγ Δαμασκό την Κυριακή του Πάσχα , με την αιτιολογία ότι επιδίωκε να πλήξει πυραύλους που προμηθεύονται μαχητές της Χεζμπολάχ από το Ιράν. Το Ισραήλ ανέφερε ότι οι επιθέσεις δεν σχετίζονται με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία αλλά να σταματήσει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, στενού συμμάχου της Τεχεράνης.Ο ΟΗΕ κάλεσε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα ώστε να αποφευχεί "η κλιμάκωση μιας ήδη καταστροφικής και εξαιρετικά επικίνδυνης σύγκρουσης".


Η κυβέρνηση Άσαντ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βοηθά με τις πράξεις του τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε αφήνουν ανοιχτή την πόρτα για όλα τα ενδεχόμενα, προειδοποιώντας με αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζήτησε να βρεθεί "πολιτική λύση" στην συριακή κρίση λέγοντας ότι "η κατάσταση στην Συρία είναι μια πραγματική τραγωδία που πλήττει και τις γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος" και συμπλήρωσε ότι δεν είναι πλέον μια τοπική, αλλά μια περιφερειακή τραγωδία. Ο Φαμπιούς τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας συριακής μεταβατικής κυβέρνησης και διαμήνυσε ότι εάν η υφιστάμενη κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπιστική και πολιτική καταστροφή. Ο ομόλογός του της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές δείχνουν τον "αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη". Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον πίεση προς την Ουάσιγκτον να επέμβει στη Συρία ενώ και η Αίγυπτος, αν και δεν στηρίζει τον Άσαντ, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ λέγοντας ότι παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους και κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη.

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεναμίν Νετανιάχου. Το Πεκίνο αντιτίθεται στη χρήση βίας και τάσσεται υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας των χωρών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η ανακοίνωση των διεθνών ερευνητών του ΟΗΕ ότι μετά από μαρτυρίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αντάρτες στη Συρία έκαναν χρήση του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν ενδείξεις ότι και οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. "Οι ερευνητές μας στις γειτονικές χώρες, μετά από συνεντεύξεις με θύματα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, κατέληξαν ότι υπάρχουν ισχυρές υποψίες αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι έγινεν χρήση του αερίου σαρίν" είπε η Κάρλα ντελ Πόντε, σε τηλεοπτική συνέντευξη.
 http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: