Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΣΕΡΒΙΑ: ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα διατηρήσουν τα "προνομιακά" επίπεδα των μισθών και των συντάξεών τους, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας, προχωρώντας σε μια τοποθέτηση η οποία δείχνει πως η κυβέρνηση ίσως αρχίζει να υποχωρεί στις πιέσεις που της ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναδιαρθρώσει τον προϋπολογισμό της χώρας.
Το ΔΝΤ είχε "παγώσει" 1 δισεκατ. ευρώ του δανείου του προς τη Σερβία στις αρχές του 2012 λόγω των κρατικών δαπανών που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση και ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός θεωρούσε υπέρμετρες και ακόμη δεν έχει υπάρξει διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία.

Η οικονομία της Σερβίας συρρικνώνεται και η κυβέρνηση δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδύσεις, αν και οι ελπίδες της έχουν αναπτερωθεί μετά τη συμφωνία με το Κόσοβο που αναμένει ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την εισδοχή της στην ΕΕ.
Μετά την δήλωση ενός οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας σήμερα ότι η σερβική κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Οικονομικών Μλάνταν Ντίνκιτς είπε πως η κυβέρνηση "ασφαλώς θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο προσαρμογής των μισθών του δημόσιου τομέα" στα δεδομένα που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.
"Ο δημόσιος τομέα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα διατηρήσει προνόμια. . . αν παντού στην Ευρώπη τα εισοδήματα μειώνονται, δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι ζούμε στον 'Αρη, ζούμε στη Σερβία", είπε ο Ντίνκιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta.
Ο δημόσιος τομέας στη Σερβία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα, καθώς απασχολεί σχεδόν 500.000 ανθρώπους στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία των 7,3 εκατ. πολιτών. Η ανεργία στη χώρα φθάνει το 25%.
Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει το Βελιγράδι ότι δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για φέτος χωρίς ριζικές αλλαγές πολιτικής και ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι αρμόδιος για τη Σερβία, ο Λάζαρ Σέστοβιτς, κάλεσε τη σερβική κυβέρνηση σήμερα να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο.
"Το μέτρο μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές, αλλά όταν κανείς εξετάσει την αναλογία των μισθών και των συντάξεων επί των συνολικών δαπανών, τότε. . .
καθίσταται μια από τις προτεραιότητες-κλειδιά", είπε ο Σέστοβιτς στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι.
Το ΔΝΤ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και οι υψηλότερες δαπάνες ενδέχεται να οδηγήσουν το έλλειμμα της Σερβίας πάνω από το 8% του ΑΕΠ της, αν δεν μεταβληθεί η δημοσιονομική της πολιτική.
Η κυβέρνηση σοσιαλιστών-εθνικιστών τοποθετούσε το στόχο της για το έλλειμμα στο 3,6% φέτος, αλλά αυτόν τον μήνα αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της, στο 4,5%. Ωστόσο οικονομολόγοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση αμφισβήτησαν τις προβλέψεις της την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο περί κινδύνου η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους.
Η σερβική βουλή συνέχιζε να σήμερα να συζητάει νόμους με στόχο την εξεύρεση περισσότερων εσόδων και την ανάσχεση της ανόδου του δημοσίου χρέους στο 65% του ΑΕΠ το 2013. απε
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: