Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΚΕΡΔΟΥΣ, ΤΟΝΙΣΕ Η ΝΑΟΜΙ ΚΛΑΙΝ

Τη θέση ότι το οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στο υπερκέρδος έχει αποτύχει και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δημιουργήσουν τα δικά τους οικονομικά μοντέλα, που θα έχουν προτεραιότητα τις ανθρώπινες ανάγκες διατύπωσε κατά την ομιλία της η Καναδή συγγραφέας Ναόμι Κλάιν.


Η Ναόμι Κλάιν, που μίλησε στο πλαίσιο του αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ Β-Fest, τόνισε, δε, ότι η άποψη πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση είναι αυτή που κάνει μέρος του πληθυσμού να κλείνεται στο σπίτι του, να νιώθει ότι δεν ορίζει τη ζωή του και να οδηγείται σε κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Ναόμι Κλάιν επισήμανε: «Στην Αργεντινή, μετά την κρίση, η επιχειρηματική τάξη ήθελε να κλείσει εκατοντάδες εργοστάσια γιατί δεν ήταν επικερδή. Αλλά οι εργάτες που τα κατέλαβαν δεν αναζητούσαν το κέρδος, αναζητούσαν δουλειά. Κι όταν παύεις να αναζητάς το κέρδος, τα αδύνατα γίνονται δυνατά».

Τόνισε, δε, ότι όταν αυτές οι αλληλέγγυες μορφές αναδύονται, γίνονται μεταδοτικές. Προκαλούν μια «θετική επιδημία» ενάντια στην «αρνητική επιδημία» της κρίσης και την κυρίαρχη άποψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός.

Η Ναόμι Κλάιν εξήγησε ακόμη ότι οι νεοφιλελεύθερες οικονομίες, οι οποίες προκαλούν υφέσεις και προσπαθούν να τις θεραπεύσουν με νεοφιλελέυθερες θεραπείες, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για την άνοδο του φασισμού. 

«Υπάρχει μεγάλη ευθύνη της τρόικας για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα» σημείωσε η Καναδή συγγραφέας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ναόμι Κάμπελ είπαμε την λένε μην μπερδεύεστε.