Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ PROTON BANK-ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πωλήσεις των μη συστημικών τραπεζών, του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton Bank, επιχειρεί το ΤΧΣ σε επενδυτές από το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον και την Ελλάδα, με την προσδοκία να λάβει πίσω μέρος των κρατικών κεφαλαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την επανακεφαλαιοποίησή τους.Καταληκτική ημερομηνία για την πιθανή εξεύρεση ενδιαφερόμενων επενδυτών για την εξαγορά των δύο μη συστημικών τραπεζών είναι η 15η Ιουλίου 2013, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο.
Σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταστούν δυνατές οι πωλήσεις του Νέου ΤΤ και της Νέας Proton Bank, θα εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές ποια συστημική τράπεζα θα μπορούσε να απορροφήσει την κάθε μία από τις δύο τράπεζες ή και τις δύο μαζί. Επιθυμία της τρόικας και της κυβέρνησης είναι οι δύο μη συστημικές τράπεζες να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτό αποτυπώνεται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το Νέο ΤΤ υλοποιεί ενέργειες με τις οποίες εκτιμάται ότι θα γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές που είναι και δυνητικοί αγοραστές. Η κατεύθυνση των ενεργειών που γίνονται είναι προς τη μείωση του κόστους λειτουργίας του, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη μείωση των εργαζόμενων που απασχολούνται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως και η αναδιάρθρωση του δανειακού του χαρτοφυλακίου.
Η Νέα Proton Bank έλαβε από τις ελληνικές αρχές και την τρόικα παράταση για τη λύση που αφορά το μέλλον της τράπεζας, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος για να διενεργηθεί ανοικτή διαδικασία προσφοράς για την τράπεζα, από Ελληνες και διεθνείς δυνητικούς επενδυτές. Ειδικότερα, από το τέλος Μαΐου που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, μετατέθηκε στις 15 Ιουλίου 2013.
Οι μη συστημικές
Στο μνημόνιο αναφέρεται επίσης ότι για την αντιμετώπιση όλων των υπόλοιπων μη συστημικών τραπεζών το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει το τέλος Ιουνίου 2013. Οπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα εφόσον οι μη συστημικές τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαίων τους τουλάχιστον στα ελάχιστα επίπεδα που έχουν τεθεί, δηλαδή εφόσον δεν επιτύχουν το 9% στον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα σταθμίσει όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν για τις τράπεζες αυτές με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους στον Ελληνα φορολογούμενο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την απορρόφησή τους από μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει εναρμονίσει το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας μας με το ευρωπαϊκό όσον αφορά στις συνεταιριστικές τράπεζες, επισημαίνεται στο μνημόνιο.
Ελένη Κομίνη
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: