Τρίτη, Ιουνίου 04, 2013

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

-Δακρυγόνα στην πλατεία Κιζιλάι, όπου βρίσκονται περίπου 1.000 διαδηλωτές 
-Φωνάζουν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
- Ο Ερντογάν από το Μαρόκο όπου βρίσκεται δήλωσε πως η κατάσταση είναι ήρεμη
-Συγκέντρωση και στην πλατεία Ταξίμ για τον 20χρονο που σκοτώθηκε σε διαδήλωση
-Ανησυχία του Λευκού Οίκου για τη χρήση υπέρμετρης βίας από την αστυνομία 
-Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια
“Εκρηκτική” είναι η κατάσταση στην περιοχή Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ, έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. 






Σύμφωνα με μαρτυρία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη των δακρυγόνων, όταν περίπου 1.000 διαδηλωτές, κυρίως νεολαίοι, κινήθηκαν προς τις γραμμές των αστυνομικών στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι φωνάζοντας “Ταγίπ παραιτήσου”.




Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι επεισόδια σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί και στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για τον άτυχο 20χρονο Μεχμέτ Αϊβαλίτας, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε χθεσινή διαδήλωση στην Άγκυρα, όταν παρασύρθηκε από ένα ταξί. 



Στο μεταξύ, η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK), ανακοίνωσε προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.

O ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΒΛΕΠΕΙ ΗΡΕΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Ραμπάτ του Μαρόκου ότι η κατάσταση στη χώρα του "εξομαλύνεται".

"Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται (...). Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου (στο Μάγρεμπ) τα προβλήματα θα ρυθμιστούν", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις διαδηλώσεις. "Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές", σημείωσε.



Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές και την αστυνομία στην Τουρκία να αποφύγουν τη βία και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη χώρα αυτή, για διάφορα διεθνή θέματα και για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές "ανησυχούν" για κάποιες από τις αντιδράσεις της αστυνομίας. "Ασφαλώς αναμένουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση", σημείωσε όταν ρωτήθηκε για τις ταραχές που σημειώνονται από την Παρασκευή και τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. Ο Κάρνεϊ επισήμανε επίσης ότι είναι αναγκαίο να επιτρέπονται οι ειρηνικές διαδηλώσεις και ζήτησε να γίνει έρευνα για τις πράξεις βίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί χρήσης υπέρμετρης βίας από τις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, ενώ κάλεσε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τάχθηκε υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά.

«Μας ανησυχούν τα δημοσιεύματα (σχετικά με τη χρήση) υπέρμετρης βίας από την (τουρκική) αστυνομία. Προφανώς ελπίζουμε ότι θα διεξαχθεί μια σε βάθος έρευνα για τα περιστατικά αυτά και θα ασκηθεί η μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση από μέρους των δυνάμεων της αστυνομίας», είπε.

Η τοποθέτηση αυτή του Κέρι ερμηνεύεται από παρατηρητές ως ένα πλήγμα για την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο εκτεταμένα επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία.
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
4-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: