Τρίτη, Ιουνίου 11, 2013

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Κοινό μέτωπο απέναντι στη γαλλική κυβέρνηση που σχεδιάζει να αυξήσει τη διάρκεια του εργασιακού βίου συστήνουν τα συνδικάτα στη Γαλλία και προειδοποιούν για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση αν και προσπαθεί να καθησυχάσει λέγοντας πως δεν πρόκειται να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το οποίο βρίσκεται στα 62 έτη, μελετά την “παράταση του εργασιακού βίου”, με τον υπουργό Εργασίας Μισέλ Σαπέν να τη χαρακτηρίζει “καλή υπόθεση”.


Ο πρόεδρος Ολάντ έχει προειδοποιήσει τους Γάλλους ότι πρέπει να αναμένουν πως θα εργάζονται περισσότερο και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την “ευρύτερη εφικτή συναίνεση” σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, αν και οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και με τα συνδικάτα ξεκινούν στις 20 Ιουνίου η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί “μη δεσμευτικό” για τις τελικές της αποφάσεις το περιεχόμενο της διαβούλευσης.

“Αν η κυβέρνηση λάβει αποφάσεις κατά το υπόδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, ναι, θα γίνουν διαδηλώσεις”, προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γραμματέας του συνδικάτου Force Ouvrière (FO), που είναι το τρίτο ισχυρότερο στη χώρα.

Ο Μαγί απέρριψε την πρόταση αύξησης των ετών πλήρους απασχόλησης πέραν των 41,5 ετών, κάτι που συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της επιτροπής που θα υποβληθούν στην κυβέρνηση την Παρασκευή. Επίσης αντιτάχθηκε στις προτάσεις αλλαγής της μεθόδου υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο.

"Το θέμα των συντάξεων θα προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες τους επόμενους έξι μήνες και θα πυροδοτήσει εντάσεις με την κυβέρνηση—αυτό είναι αναπόφευκτο", προειδοποίησε ο Μαγί.

Για κινητοποιήσεις προειδοποιεί και το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας το CGT, προκειμένου  να πιέσουν την κυβέρνηση πριν οι προτάσεις της επιτροπής των ειδικών μετουσιωθούν σε σχέδιο νόμου, πιθανόν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα ο γάλλος Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, κάλεσε την κυβέρνηση Ολάντ να επιδείξει "τόλμη" και να προχωρήσει σε "βαθιές και δύσκολες τομές" στο θέμα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: