Πέμπτη, Ιουνίου 20, 2013

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Σε μεγάλες πορείες για να γιορτάσουν την αναίρεση της απόφασης για αύξηση του εισιτηρίου των μέσων μεταφοράς προετοιμάζονται να κατέβουν την Πέμπτη οι βραζιλιάνοι, χωρίς όμως να υπαναχωρούν από τα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα που έθεσαν μέσα από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε τελικά ότι η αύξηση της τιμής θα ακυρωθεί στο Ρίο και το Σάο Πάολο (είχαν προηγηθεί και μικρότερες πόλεις), αλλά η απόφαση, παρότι την καλωσόρισε, δεν ικανοποίησε πλήρως τη κοινή γνώμη.
















Ο δήμαρχος του Σάο Πάολο είπε ότι η ακύρωση ήταν «μια μεγάλη θυσία» και ότι θα πρέπει να περικοπούν άλλες επενδύσεις.Πέρα από τους διαδηλωτές, και προετοιμάζονται η αστυνομία και οι τοπικές Αρχές. Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, μεταξύ άλλων, η πόλη έχει στήσει φράγματα γύρω από δημόσιο κτίριο που είχε βανδαλιστεί τη Δευτέρα, αναφέρει το BBC, αλλά και γύρω από το κυβερνείο. 

Οι βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους κατά εκατοντάδες χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες καταγγέλλοντας αρχικά την αύξηση στις τιμές και στη συνέχεια τη διαφθορά και τις υπερβολικές δαπάνες για το Μουντιάλ του 2014 και τους Ολυμπιακούς στο Ρίο το 2016.

Η απάντηση από την αστυνομία ήταν, πολλές φορές, εκτεταμένη βία, πλαστικές σφαίρες, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων από το 1992 όταν οι βραζιλιάνοι είχαν διαμαρτυρηθεί ζητώντας την παραπομπή του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο. Αυτή τη φορά, έχουν στο στόχαστρο όλο το πολιτικό (και μάλλον όχι μόνο) σύστημα εξουσίας της χώρας τους.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: