Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2013

«ΑΣΥΛΟ» ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Παράνομη ζητά το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες να κριθεί από το ΣτΕ η παράταση του ορίου κράτησής τους, καθώς η δίκαιη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο δεν υλοποιείται σε κατάσταση στέρησης ελευθερίας.

Το προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε στα τέλη του 2012, παρέτεινε το ανώτατο όριο κράτησης, για όσους έχουν ζητήσει άσυλο, σε 18 μήνες. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, η οποία αναμένεται να προσδιοριστεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας την κράτηση των προσφύγων παράνομη.


Ο βασικός λόγος που ζητείται η ακύρωση του ορίου κράτησης, είναι διότι εφαρμόζονται οδηγίες που αφορούν την επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά, σε άτομα που ισχυρίζονται ότι κινδυνεύει η ζωή τους αν επιστρέψουν στη χώρα τους: «Το κράτος, αντί να οργανώσει, όπως οφείλει, κέντρα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του εθνικού δικαίου, τιμωρεί τα άτομα αυτά, παρατείνοντας την κράτησή τους», λέει ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου, Σπύρος Κουλοχέρης.

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα -όταν η διαδικασία υποβολής αιτημάτων ασύλου βρισκόταν στα χέρια της Αστυνομίας- μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που ζητούσαν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου, εκδιώχθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, παρά τις επανειλημμένες αναφορές του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Αρκετοί από αυτούς συνελήφθησαν χωρίς έγγραφα και κρατούνται.

Ο δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων αναφέρει την περίπτωση ενός πρόσφυγα, ο οποίος ενώ είχε ζητήσει άσυλο και προχωρούσε η διαδικασία χορήγησης ασύλου, βρισκόταν κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα. Υπέγραψε έγγραφο, το οποίο συνυπέγραψε συγκρατούμενός του, ως διερμηνέας. Το έγγραφο ανέφερε ότι παραιτείται από τη διαδικασία ασύλου. Κι αυτός πίστευε ότι υπέγραψε έγγραφο με το οποίο θα αφήνονταν ελεύθερος. Το συνειδητοποίησε στο αεροδρόμιο, όταν αρνήθηκε να μπει στο αεροπλάνο, που θα τον οδηγούσε στο Σουδάν, όπου κινδυνεύει η ζωή του. Επίσης έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός προσφύγων, οι οποίοι, πάνω στην απελπισία τους, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης, έχουν παραιτηθεί από τη διαδικασία ασύλου. Υπάρχουν επίσης αναφορές ανθρώπων με απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίοι βρίσκονται σε κακή ψυχική κατάσταση και, παρά τις γνωματεύσεις ειδικών, εξακολουθούν να κρατούνται με σκοπό την απέλασή τους.

Η διαδικασία αντιρρήσεων κατά της κράτησης, βάσει της οποίας μπορεί κάποιος να αφεθεί ελεύθερος και αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους κρατούμενους πρόσφυγες, συχνά σκοντάφτει στην άρνηση μέρους των δικαστών. Λόγω της μακράς κράτησής τους, οι πρόσφυγες στερούνται, εκτός από την ελευθερία τους, και τη δυνατότητα να τύχουν προετοιμασίας και υποστήριξης που χρειάζεται για να στοιχειοθετήσουν το αίτημά τους και να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες.

Θύματα βασανιστηρίων

«Ορισμένοι είναι θύματα σοβαρών βασανιστηρίων στη χώρα τους και χρήζουν αποκατάστασης και όχι κράτησης που αναβιώνει στιγμές από το πρόσφατο παρελθόν τους», επισημαίνει ο Σπ. Κουλοχέρης, τονίζοντας ότι «δεν κρατάς έναν άνθρωπο που έχει βασανιστεί σε κρατητήριο, σε άλλο κρατητήριο. Το ζητούμενο είναι μία δίκαιη διαδικασία, η οποία δεν υλοποιείται σε κατάσταση στέρησης ελευθερίας».    http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: