Τρίτη, Ιουνίου 25, 2013

ΒΟΛΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΗΠΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τεράστια είναι η έλλειψη θέσεων για τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών που παραχώρησαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή, το πρόβλημα φέτος είναι εκρηκτικό, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η επιλογή ιδιωτικού παιδικού σταθμού εγκαταλείπεται. Ταυτόχρονα καταργήθηκαν τα επιδόματα του ΙΚΑ στα νέα ζευγάρια για παιδικό σταθμό, καθώς η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.


Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Βόλου υποστήριξε ότι ο αριθμός των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μικραίνει. Στη νέα περίοδο 2013-2014 θα φιλοξενηθούν στους 10 ή 11 σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ 530 ή το πολύ 580 παιδιά, είτε με την καταβολή τροφείων από τους γονείς, είτε με την επιδότηση των γονέων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, ενώ στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ–ΔΙΕΚ θα φιλοξενηθούν περίπου 150 παιδιά και έτσι το σύνολο θα φτάσει τα 730 παιδιά, καλύπτοντας το 50% των πραγματικών αναγκών. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στους σταθμούς προβλέπουν ότι θα επιδεινωθεί, αφού ενδεχομένως να υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις σε μόνιμο προσωπικό, οι θέσεις των οποίων δεν θα αναπληρωθούν, ενώ παράλληλα λόγω έλλειψης προσωπικού και υποχρηματοδότησης δεν θα λειτουργήσουν δύο ή τρεις σταθμοί από τους 13 που λειτουργεί το ΔΟΕΠΑΠ–ΔΗΠΕΘΕ.

Η κατάσταση είναι τέτοια που υπάρχουν οικογένειες οι οποίες δεν έχουν υποβάλει καθόλου αίτηση στο δήμο γιατί δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό των 180 ευρώ που έχει ορίσει ο δήμος ως τροφεία, παρά τη δραματική μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με την ΟΓΕ, η μόνη λύση είναι να απαιτηθεί άμεσα κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των λαϊκών οικογενειών για φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικό σταθμό.

«Καλούμε τη λαϊκή οικογένεια σε οργανωμένη δράση, χωρίς καμία αναμονή, να αποτρέψει αυτή την πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τις ανάγκες μικρών παιδιών», τόνισε η Ρ. Κωττή.

Από την πλευρά της η εκπαιδευτικός Φένια Ευσταθίου ζήτησε να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις και να γίνουν δεκτά τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να μην κλείσει κανένας σταθμός, αλλά να δημιουργηθούν νέοι και να καταργηθούν τα τροφεία.

Έτσι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Τρίτη 2 Ιούλη για την αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής σε χώρο που ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

Τέλος, η Βούλα Ζαχαρίου μίλησε για την εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Ιούνη, στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στην καφετέρια «Αργοναύτες» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όπου παιδιά από 5 έως 12 ετών θα ζωγραφίσουν με θέμα «Στηρίζομαι στα πόδια μου». 

http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: