Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2013

Η ΟΡΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία κλονίζουν την εύθραυστη κυβέρνηση Ορεσάρσκι, λιγότερο από έναν μήνα μετά τον σχηματισμό της. Στη Σόφια και σε άλλες πόλεις, συγκεντρώσεις ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της προσπαθώντας να διορίσει τον Ντελιάν Πέεφσκι, μεγιστάνα των ΜΜΕ, στην ηγεσία της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας.


Ο πρωθυπουργός Ορεσάρσκι είχε προαναγγείλει πως η απόφαση για τον Πέεφσκι θα αποσυρόταν, αλλά αυτό δεν κατεύνασε την οργή των διαδηλωτών που συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους από την προηγούμενη Παρασκευή. 

Την Τετάρτη όντως ακυρώθηκε στο Κοινοβούλιο ο διορισμός του Πέεφσκι, αφού όμως το GERB (αντιπολίτευση, αν και με το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών) αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για το απόγευμα της Τετάρτης. Η κυβέρνηση Ορεσάρσκι, σε άλλη μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, δεσμεύτηκε επίσης πως θα επισπεύσει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η εξαρχής επισφαλής θέση της κυβέρνησης καθιστά σχεδόν βέβαιο πως δεν θα εξαντλήσει τη θητεία της, αλλά ο Ορεσάρσκι δεν θεωρείται πιθανό να πέσει ακόμη.

«Δεν περιμένω άμεση παραίτηση, αλλά είναι ξεκάθαρο πως χωρίς την εμπιστοσύνη του κόσμου και με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι πολύ δύσκολο» είπε στο Reuters ο Τσβέτοζαν Τομόφ, του βουλγαρικού ινστιτούτου Skala.
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: