Κυριακή, Ιουνίου 30, 2013

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ «ΥΠΟΚΙΝΟΥΣΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ» ΜΕΣΩ FACEBOOK

Επτά σαουδάραβες ακτιβιστές καταδικάστηκαν σε ποινές από 5 ως 10 χρόνια κάθειρξη για υποκίνηση διαδηλώσεων, κυρίως μέσω Facebook, ανακοίνωσε η Human Rights Watch.

Οι επτά ακτιβιστές είχαν συλληφθεί στον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά η δίκη τους άρχισε μόλις στις 29 Απριλίου.

Κρίθηκαν ένοχοι επειδή χρησιμοποίησαν το Facebook για να «ενθαρρύνουν απαγορευμένες συγκεντρώσεις και την ανυπακοή προς το βασιλιά».


«Το δικαστήριο δεν ερεύνησε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών υπέβαλαν σε βασανιστήρια τους επτά ακτιβιστές για να υπογράψουν την ομολογία τους» τονίζει η HRW.

Η φυλάκιση ανθρώπων επειδή ανάρτησαν στο Facebook ειρηνικά μηνύματα δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος έκφρασης στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της HRW στη Μέση Ανατολή Τζο Στορκ.

«Εάν η ΕΕ δε συζητήσει το θέμα αυτό με τις σαουδαραβικές αρχές αυτό, η σιωπή της θα θεωρηθεί συνέργεια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα αυταρχικό κράτος» πρόσθεσε ο Στορκ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, βρίσκεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν, όπου συμμετέχει σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: