Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΑΚΟΜΗ 28 ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Κατάργηση οργανικών θέσεων, πλεονάζοντες, διαθεσιμότητα, υπο-χρεωτικές μεταθέσεις, συγχωνεύσεις. Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2013 θα είναι η θερμότερη των τελευταίων δεκαετιών. Θα βρει λιγότερους εκπαιδευτικούς στις τάξεις και λιγότερα σχολεία ανοιχτά.

Σαράντα τρία σχολεία έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο εκείνων που έχουν καταργηθεί ή συγχωνευτεί μέσα σε δυο χρόνια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σημαντικά πάνω από 2.000 πλέον.


Μετά τις σχετικές προτάσεις που είχαν κάνει οι περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες σχέδιο απόφασης με τα σχολεία που καταργούνται ή συγχωνεύονται τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για 30 Γυμνάσια και Λύκεια που συγχωνεύονται με άλλα γειτονικά τους και μειώνονται σε 15, ενώ ακόμη 13 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταργούνται.



Από τα 30 Γυμνάσια και Λύκεια που συγχωνεύονται, τα 20 είναι στην Αττική και τα υπόλοιπα σε Καβάλα, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη. Από τις 13 σχολικές μονάδες που καταργούνται, είναι ένα Εσπερινό Γυμνάσιο στην Αθήνα και τα υπόλοιπα σε Χανιά, Σπάρτη, Λάρισα, Κοζάνη, Ιωάννινα.

Σε 7.000 υπολογίζονται οι καθηγητές που θα χάσουν φέτος την οργανική θέση τους, αφού θα κριθούν υπεράριθμοι και θα τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για να καλύψουν το απαιτούμενο υποχρεωτικό ωράριο. Και αυτοί βεβαίως είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, με ορατό τον κίνδυνο της απόλυσης.

Στην πρώτη γραμμή κινδύνου, οι καθηγητές που θα χαρακτηριστούν υπεράριθμοι και θα χάσουν την οργανική τους θέση, είναι όλοι όσοι δεν συμπληρώνουν με το μάθημα της πρώτης ανάθεσης (της ειδικοτητάς τους, δηλαδή) το 60% του πλήρους ωραρίου τους. Στο στόχαστρο είναι οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής, Κοινωνιολόγοι και Οικονομολόγοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται, αριθμητικά, στους γυμναστές, παρά το γεγονός ότι απορροφώνται και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, και αυτό γιατί διορίστηκε πολύ μεγάλος αριθμός από την κατηγορία αυτή στο πλαίσιο της ολυμπιακής παιδείας, που μπήκε στα σχολεία εν όψει των Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, σε κάθε σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταργηθούν 2-3 οργανικές θέσεις από τις παραπάνω ειδικότητες. Για το λόγο αυτό υπολογίζεται, με δεδομένο ότι υπάρχουν 3.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, πως αν καταργηθούν 2 οργανικές θέσεις, 7.000 εκπαιδευτικοί θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.

Ποια θα είναι η τύχη όλων αυτών των υπεραρίθμων; Σίγουρη απάντηση δεν μπορεί ακόμη να δοθεί, αν και η βούληση της κυβέρνησης για κατάργηση οργανικών θέσεων αποτυπώθηκε καθαρά στην εγκύκλιο που έστειλε στις αρχές Απριλίου στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στο προεδρικό διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη. Το Σύνταγμα πάντως ορίζει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι νομικών προσώπων που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφ' όσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».



http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: