Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ AΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ 4

Στο... παιχνίδι της έρευνας και της παραγωγής των υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο μπαίνουν πιο δυνατά πια οι πιο ισχυρές και εξειδικευμένες στον τομέα πολυεθνικές εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ ΙΙ και «τρέχουν» τον αγωγό TAP.

Η βρετανική BP, η γαλλική TOTAL και η νορβηγική Statoil εγκαθίστανται στη χώρα μας και αποκτούν προβάδισμα λόγω του αγωγού στις διαβουλεύσεις για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης Τύπου για τα οφέλη που θα έχει η χώρα μας με την επιλογή του διαδριατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, υπαινίχθηκε τις δυνατότητες που ανοίγει η απόφαση των εταιρειών που διαχειρίζονται το Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.
Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου αποκάλυπτε πως στη διάρκεια του περασμένου χρόνου έγιναν συναντήσεις τόσο με τον ίδιο όσο και σε «ανώτατο επίπεδο» με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών που διαχειρίζονται το κοίτασμα της Κασπίας και συγκεκριμένα τη BP και τη Socar.


Ανάλογες συναντήσεις είχε κάνει και ο κ. Μανιάτης πριν από περίπου έναν χρόνο από τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας, όταν «άνοιγε» τον φάκελο των ερευνών φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα μας. Είχε δει εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών, ενώ και ο Φρανσουά Ολάντ στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα συζήτησε με τον Αντώνη Σαμαρά το ενδιαφέρον της TOTAL για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Η BP, η TOTAL και η αζέρικη Socar είναι οι κύριοι μέτοχοι του Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Με βάση προηγούμενη συμφωνία που είχε γίνει ανάμεσα στις διεκδικήτριες κοινοπραξίες των αγωγών TAP και Nabucco West, όποια θα έπαιρνε το «χρίσμα» για το νότιο διάδρομο μεταφοράς του αερίου αυτόματα θα έπρεπε να διαθέσει ποσοστά των εταιρειών τους στους διαχειριστές του κοιτάσματος.
Αμεση πρόσβαση
Ετσι με την επιλογή του TAP, οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες μπαίνουν με ποσοστά στην κοινοπραξία του αγωγού. Παράλληλα, μία από τις μετόχους του TAP είναι και η νορβηγική Statoil, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου, παγκοσμίως.
Οι πολυεθνικές αυτές λοιπόν, με τη δρομολόγηση του αγωγού έχουν άμεση πρόσβαση στα όσα θα ακολουθήσουν στο θέμα των ερευνών των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Τους προσεχείς τρεις μήνες η νορβηγική PGS που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης θα έχει ολοκληρωμένα και επεξεργασμένα τα δεδομένα που εντόπισε το σκάφος Nordic Explorer.
Είναι δεδομένο, λένε οι πληροφορίες, πως θα σπεύσουν να πάρουν τα στοιχεία αυτά, ενώ το θέμα της συμμετοχής τους στις έρευνες, κατά τις πληροφορίες, εκπρόσωποι των πολυεθνικών έχουν θέσει και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: