Τετάρτη, Ιουλίου 10, 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Ανθρωποι βασανισμένοι, από χώρες που σπαράσσονται από συρράξεις όπως η Συρία, προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, μέσω των ελληνικών.

Κι όταν τα καταφέρουν, συνοροφύλακες και άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής τούς επαναπροωθούν παράνομα στην Τουρκία. Είναι μία από τις συνήθεις αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας, που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», η οποία παρουσιάστηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου. Την ίδια ώρα ιστιοφόρο με 140 μετανάστες εξέπεμπε SOS ανοιχτά της Ιεράπετρας και οι αρχές οργάνωναν επιχείρηση για να τους σώσουν.


«Αυτό που συμβαίνει κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζει μόνο τη χώρα σας, αλλά την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», δήλωσε η Τζέσερκα Τιγκάνι (αν. διευθύντρια Ευρώπης-Κεντρικής Ασίας).

Τριάντα άνθρωποι περιγράφουν στην έκθεση πώς ανακόπηκε η προσπάθειά τους -περίπου 40 φορές- να διασχίσουν το Αιγαίο ή τον ποταμό Εβρο. Ολοι τους αναφέρουν βίαια περιστατικά ή κακομεταχείριση από μέρους των ελληνικών αρχών. Ορισμένοι, μάλιστα, λένε ότι στο δύσκολο ταξίδι κουβαλούσαν μαζί τους χρήματα, οικογενειακά κειμήλια και φωτογραφίες, τα οποία οι φύλακες πέταξαν στη θάλασσα.

Δεκατρείς περιγράφουν την επιστροφή τους στην Τουρκία, τον τρόπο που σχίστηκαν, με μαχαίρι, οι φουσκωτές βάρκες τους, χάλασαν ή ανατράπηκαν, τη στιγμή που το σκάφος της Ακτοφυλακής έκανε κύκλο γύρω τους. Λένε ότι οι μηχανές των σκαφών αχρηστεύτηκαν και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν καταμεσής του Αιγαίου.

Η διαδρομή μέσω του Αιγαίου χαρακτηρίζεται πολύ δημοφιλής από πέρυσι, όταν τοποθετήθηκε στον Εβρο ο φράχτης 10,5 χιλιομέτρων και παρατάχθηκαν περίπου 2.000 νέοι συνοροφύλακες. Αλλά το πέρασμα μέσω της θαλάσσιας οδού θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο: τον τελευταίο χρόνο πνίγηκαν περισσότεροι από 100 Σύροι και Αφγανοί· μεταξύ τους ήταν γυναίκες, βρέφη και παιδιά.

«Οσο βελτιώνεται ο καιρός και συνεχίζονται οι συρράξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τόσο περισσότεροι θα επιχειρήσουν το ταξίδι», επισήμανε η Τζ. Τιγκάνι, μιλώντας για «περισσότερες πιθανές τραγωδίες».

Οσοι κατόρθωσαν να προσεγγίσουν το ελληνικό έδαφος, περιέγραψαν «φρικτές» συνθήκες κράτησης σε «σκοτεινά, βρόμικα κελιά». Οι άνθρωποι που επισκέφθηκε η Διεθνής Αμνηστία κρατήθηκαν τουλάχιστον εννέα μήνες πίσω από τα κάγκελα, ενώ αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Στα κελιά τους δεν υπήρχε τουαλέτα και χρησιμοποιούσαν μπουκάλια, η πρόσβαση σε καθαρό αέρα ήταν περιορισμένη, δεν υπήρχε επαρκής τροφή και σαπούνι.

«Είναι προνόμιο της Ελλάδας να ελέγχει τα σύνορά της, αλλά όχι εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων προσπαθούν να βρούν ασφαλές καταφύγιο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις στα σύνορά της», λέει η Τζ. Τιγκάνι. Η ίδια τονίζει ότι άλλα ευρωπαϊκά κράτη φαίνονται ικανοποιημένα που η Ελλάδα λειτουργεί ως φύλακάς τους. Οι πολιτικές και πρακτικές των ελληνικών συνόρων εκθέτουν την πικρή ειρωνεία:οι ευρωπαϊκές χώρες να πιέζουν για ειρήνη, ενώ εκθέτουν σε κίνδυνο τις ζωές όσων αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη.

**Στο Γυμναστήριο των Λυκείων της Ιεράπετρας θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες -77 άνδρες, 24 γυναίκες, 38 παιδιά- από το Αφγανιστάν και τη Συρία που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, το οποίο, το πρωί, εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω εισροής υδάτων κι ενώ έπλεε 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το Κουφονήσι Κρήτης. Το 20μετρο σκάφος τελικά δεν βυθίστηκε και ρυμουλκήθηκε στο πλησιέστερο λιμάνι. Ωστόσο οι επιβάτες το εγκατέλειψαν και παρελήφθησαν από διερχόμενο δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας. Στην περιοχή έσπευσαν ακόμα ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

  http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: