Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2013

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ-ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Από μακριά ο κίνδυνος δεν είναι ορατός. Νομίζεις πως πρόκειται για κανονική τσουλήθρα, από αυτές που παίζουν και χαίρονται τα παιδιά μιας σύγχρονης ελληνικής πόλης. Ετσι νόμιζε και ο μικρός Αγγελος, όταν ανέβηκε τα σκαλιά της κατασκευής που βρίσκεται στην παιδική χαρά της λεωφόρου Κρυονερίου. Αντί για τσουλήθρα, ο μικρός έκανε βουτιά στο κενό. Ταυτόχρονα βούτηξε στην αδιαφορία, την ανευθυνότητα και τη γραφειοκρατία του δήμου.

Πού να φανταζόταν το παιδί, καθώς έτρεχε αμέριμνο στο πλάτωμα λίγων μέτρων, το οποίο οδηγεί στην κατηφορική πλευρά της τσουλήθρας, ότι ένα μέρος έχει υποχωρήσει. Ο 9χρονος έκανε βουτιά στο έδαφος, από ύψος περίπου 3 μέτρων, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί, τα χέρια του καρφώθηκαν στα σκουριασμένα καρφιά, τα οποία στήριζαν κάποτε τα ξύλινα δοκάρια. Από την «υψίστης ασφαλείας κατασκευή για παιδιά» το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.



Απολογισμός, 10 ράμματα στην παλάμη και οργή των γονιών του. «Παραλίγο να του κοπεί ο τένοντας», δήλωσε η μητέρα του, η οποία ήταν παρούσα στο συμβάν και σοκαρίστηκε βλέποντας το γιο της να τρέχει και ξαφνικά να ουρλιάζει πάνω στα καρφιά. Πριν από αρκετό καιρό, είχε δει τα ξύλα να κρέμονται και είχε απαγορεύσει στο γιο της να ανεβεί στην τσουλήθρα, ενώ είχε πάει στο δήμο για να ενημερώσει για το πρόβλημα που έχει η τσουλήθρα. «Είχα εξηγήσει στην υπάλληλο το πρόβλημα και της είχα τονίζει ότι είναι επικίνδυνο για τα παιδιά. Μου είχε πει ότι έστειλαν έγγραφο και περιμένουν απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία». Λίγες ημέρες μετά «είδα από μακριά ότι δεν εξέχει τίποτα και θεώρησα πως την έχουν φτιάξει», λέει η ίδια. «Πού να ήξερα ότι θα ήταν το δικό μου παιδί που θα χτυπούσε!». Εχουν περάσει δέκα ημέρες από το συμβάν. Κι όμως, μέχρι χθες, η τσουλήθρα δεν είχε επισκευαστεί.

Εξοργισμένη, έπειτα από το θλιβερό συμβάν, ήρθε σε επαφή με εκπρόσωπο του Δήμου Διονύσου για να τον ενημερώσει για το γεγονός. Η ίδια έμεινε όπως λέει άφωνη από την απάντηση που έλαβε. «Κυρία μου, γνωρίζουμε το πρόβλημα της κατασκευής, αλλά για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε ISO!» είπε προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αμέλεια που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού. «Μιλάμε για δύο μαδέρια που λείπουν και οποιοσδήποτε μάστορας μπορεί να τα τοποθετήσει σε λίγα λεπτά», λέει η μητέρα του παιδιού. Στη συνέχεια εξηγεί πως η συγκεκριμένη παιδική χαρά είναι πολυσύχναστη λόγω της θέσης της. «Είναι περικυκλωμένη από καφετέριες και δεκάδες γονείς καθημερινά αφήνουν τα παιδιά τους εκεί και τα επιτηρούν από την απέναντι καφετέρια. Πριν από λίγο καιρό, είχαν χαλάσει οι κούνιες. Ο δήμος απουσίαζε και πάλι», λέει η ίδια και συνεχίζει: «Οι ιδιοκτήτες των γύρω μαγαζιών ευαισθητοποιήθηκαν και τις επισκεύασαν με δικά τους χρήματα, έπειτα από συνεχόμενες διαμαρτυρίες των γονέων».

Η τρύπα της τσουλήθρας στο Κρυονέρι φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της ασφάλειας και της ακαταλληλότητας του εξοπλισμού στις παιδικές χαρές και κατ' επέκταση την αδυναμία της εκάστοτε δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί σε ένα από τα βασικά της καθήκοντα: την τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας στους χώρους που παίζουν παιδιά. Οι περισσότερες από αυτές δεν ακολουθούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Διεύθυνση του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Είναι δηλαδή παιδικές χαρές για κλάματα.

Την κλείνει ο δήμαρχος
«Προχθές ενημερώθηκα για το περιστατικό.Μόλις το έμαθα, δόθηκε εντολή να κλείσει η παιδική χαρά. Εχει δίκιο η μητέρα που διαμαρτύρεται», παραδέχεται ο δήμαρχος Διονύσου κ. Γιάννης Καλαφατέλης.
Ερωτούμενος για το γεγονός ότι ο δήμος είχε γνώση της κακοτεχνίας, απάντησε ότι «θα έπρεπε να είχαμε προβεί άμεσα σε κλείσιμο της παιδικής χαράς. Κακώς από την πλευρά μας δεν έγινε». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «έχουμε προβεί σε διαδικασία ελέγχου για όλες τις παιδικές χαρές του δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης που έγινε το ατύχημα», ενώ τόνισε ότι «είναι δύσκολο να επισκευαστούν άμεσα».
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: