Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2013

ΠΡΩΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΛΕΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Την αναβολή για δύο εβδομάδες της προγραμματισμένης για την προσεχή Δευτέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ επί της σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ζητά η Γαλλία εν μέσω των αναταράξεων που έχουν προκαλέσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι αποκαλύψεις για κατασκοπεία της NSA με στόχο κυβερνήσεις και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν τίθεται ζήτημα διακοπής των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης για να συμπληρώσει όμως πως «από την άλλη πλευρά, θα ήταν συνετό να τις αναστείλουμε για δύο εβδομάδες για να αποφύγουμε διενέξεις και να έχουμε το χρόνο να λάβουμε τις πληροφορίες που έχουμε ζητήσει».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένα κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως από τις σελίδες του Der Spiegel για κατασκοπεία της NSA στις διπλωματικές αποστολές χωρών και τα γραφεία της Ένωσης σε Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες.

Άμεση διακοπή των παρακολουθήσεων έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία δεν μπορεί «να αποδεχτεί αυτού του είδους την συμπεριφορά».

Ο Ολάντ ήταν σαφής ήδη από τη Δευτέρα ότι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ή συναλλαγές με τις ΗΠΑ (εννοεί προφανώς αυτές για το εμπόριο) έως ότου «εξασφαλιστούν εγγυήσεις» ότι έχει τερματιστεί η κατασκοπεία της ΕΕ και της Γαλλίας.

Η θέση που διατύπωσε, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη ήταν ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η έναρξη των διαβουλεύσεων. O πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης για τη μεγαλύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παγκοσμίως είναι προγραμματισμένο να «ανοίξει» τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και το Βερολίνο. «Η Επιτροπή θέλει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την 8η Ιουλίου. Και σε αυτό, η [γερμανική] κυβέρνηση την υποστηρίζει. Θέλουμε αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και θέλουμε επίσης να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει επιχειρεί να υποβαθμίσει την πολεμική, λέγοντας ότι εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών ανά τον κόσμο δεν προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει στις πρωτεύουσες παγκοσμίως στην πραγματικότητα δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης.

Δεσμεύεται ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους τις πληροφορίες που ζητούν αφότου αξιολογηθούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα σχετικά δημοσιεύματα.

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο Ομπάμα ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα αξιολογήσουν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα σχετικά δημοσιεύματα και στη συνέχεια θα παράσχουν τις πληροφορίες που ζητούνται.

«Όταν θα έχουμε μια απάντηση, θα ενεργήσουμε για να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που θέλουν οι [Ευρωπαίοι] σύμμαχοί μας» διαβεβαιώνει.

Ο ίδιος επιχειρεί ταυτόχρονα να καθησυχάσει βασικούς συμμάχους, όπως οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, ότι βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις, και όχι στην κατασκοπεία, για να καταλάβει τι σκέφτονται οι εταίροι του.

«Εγώ είμαι ο τελικός χρήστης τέτοιων πληροφοριών. Και εάν θέλω να μάθω τι σκέφτεται η καγκελάριος Μέρκελ, θα τηλεφωνήσω στην καγκελάριο Μέρκελ. Εάν θέλω να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Ολάντ, θα καλέσω τον πρόεδρο Ολάντ. Και εάν θέλω να ξέρω τι σκέφτεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, θα καλέσω τον Ντέιβιντ Κάμερον» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: