Παρασκευή, Ιουλίου 26, 2013

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των Τούρκων πολιτικών προσφύγων ζητά το τμήμα 
Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική αναφορά στην περίπτωση του Χαλίμ Ντεμίρ, ο οποίος κινδυνεύει με απέλαση.

Τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «έχουν ενταθεί οι διώξεις και οι συλλήψεις σε βάρος Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.

» Σωρεία αιτημάτων για έκδοση στην Τουρκία Τούρκων πολιτικών προσφύγων έχουν διαβιβασθεί από τις τούρκικες αρχές στις ελληνικές αρχές το τελευταίο πεντάμηνο. Αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, απειλούνται με έκδοση στην Τουρκία, με αμφισβητούμενες κατηγορίες ή καταδίκες από τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας, για την ύπαρξη των οποίων η Τουρκία έχει εγκληθεί πολλές φορές στο παρελθόν από την Διεθνή Κοινότητα και Διεθνείς Οργανισμούς και Δικαστήρια. Σειρά τέτοιων αιτημάτων έκδοσης έχουν ήδη απορριφθεί από τα Ελληνικά δικαστήρια.»


Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «μετά τις επανειλημμένες αρνήσεις των δικαστηρίων να προβούν στην έκδοση των Τούρκων προσφύγων, ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να αλλάζει πρακτική».

Όπως υπενθυμίζει, «στις 30 Μαΐου ο πολιτικός πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη με αυτοκίνητο που είχε πινακίδες της ελληνικής αστυνομίας και μία μέρα μετά βρέθηκε στην Τουρκία.

» Παράλληλα, κρατείται προς απέλαση ο Χαλίλ Ντεμίρ, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το 2001. Στην απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου ελήφθη υπ’ όψιν η από 15/3/2001 βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οποία υπήρξε θύμα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές. To πολιτικό άσυλο του Χαλίλ Ντεμίρ ανακλήθηκε και η απόφαση ανάκλησης κοινοποιήθηκε ως αγνώστου διαμονής, ενώ ο εν λόγω είναι γνωστής διαμονής και γνωστός στις αρχές, με συνέπεια να στερείται πλέον νομιμοποιητικών εγγράφων, γεγονός το οποίο δεν γνώριζε, και να κινδυνεύει να απελαθεί στην Τουρκία.

» Ο Halil Demir κατέθεσε εξ υπαρχής αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά του στοιχεία, καθώς οι λόγοι τους οποίους είχε επικαλεστεί για να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει η ανακοίνωση, ζητεί να μην απελαθεί ο Ντεμίρ στην Τουρκία και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο αλλά και από την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις σε βάρος των Τούρκων πολιτικών προσφύγων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: