Παρασκευή, Ιουλίου 12, 2013

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για τον ενεργειακό τομέα, που ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα που προκαλεί η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα.

«Αυτή είναι η οριστική μεταρρύθμιση προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου. 


«Με αυτή την διαρθρωτική μεταρρύθμιση πρώτης γραμμής, στόχος είναι να διορθωθεί μια ανισορροπία κλειδί για την οικονομίας μας», πρόσθεσε η ίδια.

Συνολικά το έλλειμμα στον ενεργειακό τομέα της Ισπανίας έχει φθάσει πλέον στα 26 δισεκ. ευρώ, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής σε σύγκριση με τις τιμές του ρεύματος. Αυξάνεται κατά 4 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο.

«Εάν μέναμε άπραγοι, οι άλλες δύο εναλλακτικές όσον αφορά την ενέργεια, ήταν η χρεοκοπία του συστήματος ή η άνοδος των τιμών για τους καταναλωτές κατά 40% και πλέον», ανέφερε ο Χοσέ Μανουέλ Σόρια, υπουργός Βιομηχανίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση αποφάσισε να επιμερίσει τα κόστη, μειώνοντας κατά 2,7 δισεκ. ευρώ τις επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την παραγωγή και μεταφορά ρεύματος, με αποτέλεσμα πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός να βαρύνεται με 900 εκατ. ευρώ, και αυξάνοντας κατά συνολικά 900 εκατ. ευρώ το κόστος για τους Ισπανούς καταναλωτές.

Το κόστος της ηλεκτροδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,2% τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ο Σόρια.

Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις οι μετοχές των μετοχών των επιχειρήσεων υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Η Ισπανία, που βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα του 2011, έχει υποσχεθεί στις Βρυξέλλες να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, μειώνοντας το έλλειμμά της στο 6,5% το 2013 και στο 5,5%, από 7% το 2012.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό 

ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: