Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2013

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Μία ομάδα ειδικών υποστηρίζει ότι ίσως θα χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί ο όρος «καρκίνος» ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον υπερβολικές διαγνώσεις ή θεραπείες για μορφές που συνήθως δεν είναι θανατηφόρες.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στην online έκδοση του περιοδικού Journal of the American Medical Association, πολλές φορές τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου εντοπίζουν όγκους που δεν είναι θανατηφόροι και θεωρούνται χαμηλού βαθμού κακοήθειας. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως δεν γνωρίζουν αυτή τη διαφορά και με το άκουσμα της λέξης «καρκίνος» πανικοβάλλονται και μπαίνουν ακόμα και στη διαδικασία να σκεφτούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα του μαστού, μία πάθηση όπου οι γιατροί συμφωνούν πως δεν είναι καρκίνος και θα πρέπει να μετονομαστεί και να αφαιρεθεί εντελώς η λέξη καρκίνωμα. Έτσι, δεν θα προκαλείται φόβος στις ασθενείς και δεν θα υποβάλλονται άδικα σε επιβλαβείς θεραπείες ή ακόμα και σε αφαίρεση των μαστών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος μπορεί να «πάρει διάφορους δρόμους». Δεν σημαίνει πως όλες οι μορφές καρκίνου θα παρουσιάσουν μετάσταση ή θα προκαλέσουν τον θάνατο. Υπάρχουν και μορφές χαμηλής κακοήθειας που δεν προκαλούν καμία ζημιά κατά τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Η επανεξέταση του τί θεωρείται τελικά καρκίνος και τί όχι προέκυψε λόγω της έκρηξης κατά την τελευταία δεκαετία εξειδικευμένων εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η μαστογραφία, η κολονοσκόπηση και η εξέταση αίματος PSA (για τον καρκίνο του προστάτη). Όλες αυτές οι εξετάσεις χαρακτηρίστηκαν ως δυνητικά σωτήριες και πολλοί θεώρησαν πως η ευρεία υιοθέτησή τους θα καταφέρει να προλάβει την ασθένεια σε πρώιμο στάδιο, μειώνοντας τα ποσοστά του καρκίνου. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «καρκίνος» κατέληξε να είναι χαμηλής κακοήθειας και άρα ακίνδυνος.

Φυσικά, οι συγκεκριμένες εξετάσεις έχουν σώσει και πάρα πολλές ζωές, καθώς εντοπίστηκαν όγκοι που ήταν πράγματι θανατηφόροι και θεραπεύτηκαν εγκαίρως, αλλά ταυτόχρονα έχουν αυξήσει και τη διάγνωση ακίνδυνων όγκων.

Σε κάθε περίπτωση, ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ιδανικός για περιπτώσεις καρκίνου όπου η ανάπτυξη του όγκου είναι αργή αλλά προοδευτική, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πάντως, η ομάδα των ειδικών, που αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες στην έρευνα για τον καρκίνο, επιμένει πως ο όρος «καρκίνος» θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις όπου υπάρχει πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης εάν δεν υπάρξει θεραπεία. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι ειδικοί κρίνουν πως είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος «βλάβη χαμηλού βαθμού κακοήθειας επιθηλιακής προέλευσης».

Αν και είναι σαφές πως μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή και ορισμένοι ειδικοί σε θέματα καρκίνου θα διαφωνήσουν ριζικά, εντούτοις η έκθεση από μία εξέχουσα ομάδα επιστημόνων, με την υποστήριξη του αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, φέρνει τη συζήτηση σε πολύ υψηλότερο επίπεδο και ενδεχομένως να καταφέρει να οδηγήσει σε αλλαγές σχετικά με τον καρκίνο, τον ορισμό του, τη θεραπεία αλλά και τη μελλοντική έρευνα.

Πηγή: The Globe and Mail, US News

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
31-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: